Egyetemünk ígéretes kutatói

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Tudományos Tanácsa 2015 őszén hagyományteremtő szándékkal pályázatot írt ki „Az ELTE ígéretes kutatója” elismerés és a vele járó pénzjutalom elnyerésére negyven évesnél fiatalabb kutatók számára. A pályázatra – az előzetes várakozásokat felülmúlva – 75 pályázat érkezett, a Tudományos Tanács ezért az eredetileg 7 millió Ft összdíjazású pályázat keretét 12 millió Ft-ra emelte. A 12 nyertes 1-1 millió Ft-ot fordíthat kutatásaira.

„A kezdeményezés része annak a programnak, amellyel a rektori programnak megfelelően a Tudományos Tanács ösztönözni kívánja a tudományos teljesítményt, különös tekintettel a nemzetközi láthatóságra. A célok között szerepel annak demonstrációja is, hogy a tudományos teljesítmény az ELTE-n érték és minden tudományterületen lehet intézményünkben sikeres kutatást folytatni” – hangsúlyozta Szalay Péter, tudományos ügyekért felelős rektorhelyettes.

„Az ELTE ígéretes kutatója” elismerés díjazottjai

A díjazottak között nem szerepelnek a Magyar Tudományos Akadémia Lendület-programjában vagy a European Research Council (ERC) valamely egyéni pályázatán nyertes kutatók, a Tudományos Tanács azokat keresi, akik képesek lehetnek hasonló nagy presztízsű pályázatok elnyerésére. A programot a tervek szerint 2016-ban is folytatják.

Az elismeréseket 2016. február 5-én tudományos ülésen adja át Mezey Barna rektor az Egyetemi Könyvtár Dísztermében. Az eseményen tudományos előadások hangzanak el, valamint a Lendület- és ERC-csoportok vezetői is bemutatkoznak.

2015.12.16