Egyéves projekttel rövidíti öko-lábnyomát az ELTE

Öko-napokból, képzésekből és a fenntarthatóságra koncentráló kerekasztal-beszélgetésekből álló környezettudatos nevelési program startol a BTK-n és a TTK-n 2011 őszén.

„Élj kis lábon!” szlogennel indul szeptemberben az ELTE uniós forrásból megvalósuló öko-projektje, az ELTE Ökoszeminárium, amely a fenntarthatóságra nevelést helyezi egyetemi környezetbe különböző képzésekkel és rendezvényekkel. A 2011. szeptember 22-én, az európai autómentes napon induló programsorozat az ELTE két legnagyobb karán, a Bölcsészettudományi és a Természettudományi Karon valósul meg. A két szemeszteren át tartó projekt középpontjában tíz, környezettel kapcsolatos témát körbejáró kerekasztal-beszélgetés áll majd – mondta el Devescovi Balázs projektmenedzser, az ELTE BTK adjunktusa.

A projektbe bevont két kar hallgatói körülbelül 15 ezer főt számlálnak, ők a környezettudatosságra nevelés elsődleges célcsoportjai – hangzott el a 2011. augusztus 30-ai tájékoztatón. Mellettük az oktatók, az egyetem más dolgozói, illetve a döntéshozók számára is szerveznek programokat.

„Az egyetem hallgatói a jövő értelmiségét jelentik, részben tőlük függ, milyen lesz Magyarország 10-15 év múlva” – emlékeztetett Dezső Tamás, a BTK dékánja. Devescovi Balázs, aki a bölcsészkar fenntarthatósági koordinátora is, kifejtette, például fák és virágok ültetésével mára projekt előtt megkezdődött a Trefort-kerti Campus parkosítása, illetve kerékpártartókat is elhelyeztek. A jelenleg induló projekt célja egy nagy hatású kommunikációs kampány megalkotása, amely bővíti a fenntarthatósági ismereteket, illetve érdekeltté teszi a hallgatókat azok elsajátításában.

A tíz kerekasztal-beszélgetésből ötöt a BTK-n, ötöt pedig a TTK-n rendeznek meg szeptembertől áprilisig, többek között az energia, a közlekedés, illetve a természet és irodalom témakörében. Emellett az Öko-napok nevű rendezvényeken fenntarthatósági játékok, koncertek és standok várják majd az érdeklődőket. Az ELTE a fenntarthatósági kerekasztal-beszélgetés és koncertsorozat záróakkordjaként karonként egy-egy nagyszabású eseményen is meg kíván jelenni a Trefort-kerti Bölcsész Napokhoz és a Lágymányosi Eötvös Napokhoz kapcsolódóan. Télen sem marad program nélkül a projekt, karácsonykor ugyanis ajándékbörzével várják a hallgatókat, akik ajándékokat készíthetnek és feleslegessé vált ajándékokat cserélhetnek. A kampány részeként szerveznek továbbá egy videópályázatot, ennek részletei a szeptember 2-ától induló honlapon olvashatóak majd.

Az oktatók és más egyetemi dolgozók felé irányuló kommunikációs kampány bátorítja a zöld irodák létrehozását és az elektronikus felületek nagyobb arányú alkalmazását, például a papíron beadott szemináriumi dolgozatok helyett is. Az egyetemi döntéshozóknak jövőre külön tematikus napot rendeznek a környezettudatosságról. Bár a projekt főszervezői a két karról kerülnek ki, fontos feladatot vállal a programsorozat megszervezését számos szervezet segíti, például az ELTE Egyetemisták a Környezettudatos Szemléletért és az ELTE Környezettudományi Klub.

2011.08.31.