Egyszerre két H2020-as pályázatot is elnyertek az ELTE peptidkémikusai

2019.05.23.
Egyszerre két H2020-as pályázatot is elnyertek az ELTE peptidkémikusai
Óriási sikert ért el az ELTE TTK Szerves Kémiai Tanszékén működő MTA–ELTE Peptidkémiai Kutatócsoport: Horváti Kata és Mező Gábor a kis nyerési eséllyel biztató Marie Skłodowska-Curie ITN program keretében, nemzetközi konzorciumok tagjaként egyszerre két pályázatra is kapott támogatást, amellyel célzott tumorterápián és krónikus betegségekre ható vakcinák kifejlesztésén fognak dolgozni.

A csoport két fő kutatási területe a célzott tumorterápiára alkalmas peptid konjugátumok tervezése, előállítása és vizsgálata, valamint a bakteriális fertőzések megelőzésére, kezelésére és kimutatására alkalmas új, peptidalapú vegyületek szintézise és vizsgálata. Az utóbbi években mindkét területen komoly nemzetközi együttműködést sikerült kialakítaniuk európai egyetemekkel, kutatóhelyekkel és gyógyszergyárakkal. Ezek az együttműködések alapozták meg a sikeresen pályázó konzorciumok kialakítását.

A célzott tumorterápia területén ez a második támogatást nyert Horizon 2020 MSCA-ITN pályázat Mező Gábor irányításával. A korábbit 2015-ben nyerte el a kutatócsoport német, olasz, finn egyetemekkel, kutatóhelyekkel és egészségügyi intézményekkel együttműködve. A kutatócsoport mellett Magyarországról az Országos Onkológiai Intézet vett részt a munkában. A pályázatban

neves gyógyszergyárak is partnerek: a Bayer, a Heidelberg Pharma és az Italfarmaco.

A konzorcium kiemelkedő eredményességgel teljesítette a vállalásokat, és ezt a sikerességet az Európai Unió ellenőrei kiemelték jelentésükben. Az egyik alprojekt vezetője, eredményességének meghatározó irányítója volt Mező Gábor Bruckner Győző-díjas kutatóprofesszor, aki tavaly nyerte el a Zemplén Géza-fődíjat. A projekt keretében két PhD-hallgató, Sabine Schuster (Németország) és Andrea Angelo Pierluigi Tripodi (Olaszország) témavezetője volt. A két fiatal kutató az ELTE Hevesy György Kémia Doktori Iskolában végezte PhD-tanulmányait. Kimagasló és fáradhatatlan munkájuk eredményét a rangos publikációkon kívül az is jelzi, hogy Sabine Schuster a peptidkémikusok legnagyobb seregszemléjén, az Európai Peptid Szimpóziumon 2. díjat nyert a Young Investigator versenyen. Munkájuk sikeréhez a kutatócsoport minden tagjától komoly segítséget kaptak. Mindez hozzájárult ahhoz, hogy a MAGIC BULLET Reload pályázat, amely új konzorciumi tagokkal, többek között az ETH Zürich egy csoportjával bővült, 96,6% értékeléssel elnyerje a kutatómunka folytatásának lehetőségét ezen a területen.

Új konzorcium alakult BactiVax (anti-Bacterial Innovative Vaccine Training Network) néven, mely elsősorban a rezisztens baktériumok által okozott krónikus betegségek megelőzésére, illetve kezelésére alkalmas vakcinák kifejlesztésére vállalkozik. Magyar konzorciumi tagként Horváti Kata témavezetésével az MTA–ELTE Peptidkémiai Kutatócsoport és Puskás István témavezetésével a CycloLab Ciklodextrin Kutató-Fejlesztő Kft vesz részt a pályázatban. A konzorcium

tagjai neves vakcinológusok, mikrobiológusok, immunológusok, fehérje- és peptidkémikusok

kiemelkedő európai egyetemekről, kutatóintézetekből, mint pl. az Imperial College (London), az EPFL (Lausanne), a Ludwig Maximillians University (München), a Queen’s University Belfast, a University College Dublin, a St George's, University of London. A konzorciumhoz csatlakozott többek között a Pfizer és az Atlas Molecular Pharma cég is, amelyek lehetőséget biztosítanak a PhD-hallgatóknak, hogy a képzésük során ipari környezetben is tapasztalatot szerezhessenek. Horváti Kata számára, aki 2017-ben kapta meg az Akadémiai Ifjúsági Díjat, hatalmas lehetőséget jelent ez a pályázat, hiszen a terület élvonalához tartozó kutatócsoportokhoz csatlakozhat.

Horizon 2020 Marie-Skłodowska Curie egyéni ösztöndíjat nyert el a tavaly Bősze Zsuzsa témavezetésével PhD-fokozatot szerzett Baranyi Zsuzsa, az MTA–ELTE Peptidkémiai Kutatócsoport munkatársa.  A kétéves ösztöndíj idejét Zaragozában, a Spanish National Research Council-nál tölti.

A Marie Sklodowska Curie Innovativ Training Network (MSCA ITN) program egyetemek, kutatóintézetek és vállalatok nemzetközi konzorciuma által összeállított kutatási terve alapján fiatal kutatók képzését finanszírozza doktori programon keresztül. A teljes nemzetközi programra az interdiszciplinaritás, mobilitás és interszektoralitás a jellemző. A projekt boardjában konzorciumi vagy társult tagként jelen kell lenniük vállalatoknak, hogy a hallgatók olyan környezetben dolgozzanak, ahol látják az interszektorális kapcsolatok fontosságát, illetve az alapkutatási eredmények ipari hasznosítását.