Együttműködés a Benfica és a BEAC között

2020.02.08.
Együttműködés a Benfica és a BEAC között
Simon Gábor vezetésével két napot töltött a BEAC küldöttsége a legsikeresebb portugál futballklub, a Benfica meghívására Lisszabonban. A megbeszélések eredményeképpen 2020 nyarán Benfica focitábort rendeznek a Mérnök utcai labdarúgópályán.

Az immár 122 éves BEAC küldöttsége januárban Lisszabonban találkozott a portugál Benfica futballklub vezetőivel. A látogatást a Portugál-Magyar Együttműködési Egyesület (APHPC) elnöke, Miguel de Pape szervezte meg.

Mielőtt a küldöttség megtekintette a Benfica-Aves bajnoki mérkőzést, találkozott a Benfica vezetőivel, továbbá Halmai Miklóssal, Magyarország lisszaboni nagykövetével. „Nagyon szívélyes volt a fogadtatás, természetesen azonnal előkerült Guttmann Béla, az egyik legismertebb magyar edző neve, aki egymás után kétszer BEK-győzelemre vezette a Benficát. És szó esett Fehér MIklósról a Portugáliában elhunyt magyar focistáról is, akinek lisszaboni mellszobrát is megtekintettük” – jegyezte meg a találkozóról Szabó László, a BEAC alelnöke. A magyar vendégek a későbbiekben a portugál másodosztályban játszó Benfica B csapatának meccsét is megnézték.

Az utánpótlás-képzés iránt érdeklődő BEAC-os küldöttséget a portugál klub nemzetközi koordinátora, Miguel Reis és az iskolai programokért felelős Davide Gomes vezette körbe a Benfica futtball akadémiáján. "Egy nagy klub óriási ’üzemét’ láttuk. A tízévesektől a felnőtt csapatig mindenki a Benfica Campuson dolgozik a Lisszabon melletti kisvárosban. Tíz pálya, uszoda, egy fedett gyakorlópálya és számtalan kiegészítő létesítmény szolgálja a sportolókat, akik a világ minden tájáról érkeznek Seixalba. Mintegy 100 diák bentlakásos rendszerben tanul, és már megvannak a tervei a Benfica saját iskolájának is – foglalta össze a látogatást Simon Gábor, a BEAC igazgatója.– A Benficának 500 edzője dolgozik szerte a világban, a különböző partneri programokban. Leginkább a klub filozófiája fogott meg minket. A Benfica azokkal is foglalkozik, akikről szinte első pillanatban látszik, hogy soha nem lesznek hivatásos labdarúgók. Közösséget építenek és a foci szeretetét oktatják.”

A látogatás eredményeképpen várhatóan június 22-től kerül sor első ízben Benfica táborra Budapesten, a 2019 nyarán átadott, Mérnök utcai ELTE-BEAC Pluhár István Labdarúgópályáján. A táborba 8 és 14 év közötti fiúkat és lányokat, elsősorban az ELTE dolgozóinak gyermekeit, illetve az ELTE gyakorlógimnáziumainak diákjait várják. A gyerekekkel a Benfica edzői foglalkoznak majd egy héten keresztül, a résztvevők a kétszeres BEK győztes, piros-fehér portugál klub hivatalos szerelését viselik az edzéseken. A tábor lehet az első lépés azon az úton, amelyik a két klubot közelebbi partnerséghez vezeti.

Forrás: BEAC