Együttműködés a jövőért – sporttal

2020.08.24.
Együttműködés a jövőért – sporttal
A Ferencvárosi Torna Club és a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club együttműködési megállapodást kötött a Kárpát-medencei Egyetemek Kupájára vonatkozóan. A Fradi sportszakmai partnerként segíti a BEAC-ot a 12. alkalommal kiírt, 1300 magyarországi és határon túli egyetemista részvételével tervezett KEK szervezésében és lebonyolításában.

A KEK-rendezvények nagyszerűsége abban rejlik, hogy a tornának köszönhetően pár napra az anyaországi területeken kívül Erdélyből, Kárpátaljáról, Felvidékről és a Vajdaságból is Budapestre látogatnak a jövő értelmiségi fiataljai. A torna célja a kezdetektől fogva az volt, hogy segítse a magyar fiatalok határokon átívelő közösségének erősítését, ami egyezik az FTC céljaival és törekvéseivel is.

A Ferencvárosi Torna Club a magyar nemzet legsikeresebb és legnépszerűbb csapataként mindig nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy anyaországi szurkolói mellett a világ összmagyarságát is képviselje. Különösen igaz ez azokra a drukkerekre, akik az anyaország közvetlen közelében, az elszakított területeken élnek.

Az FTC és a BEAC megállapodásának értelmében a Ferencváros a Groupama Arénát üzemeltető Sportfive támogatásának köszönhetően lehetőséget biztosít a fiatalok számára, hogy stadiontúra keretén belül személyesen is ellátogathassanak a férfi futballcsapat otthonába. Mindezek mellett a sportkultúra népszerűsítéseként az egyetemisták a Fradi Múzeumot is felkereshetik, s ennek révén az FTC színes, gazdag és az egyetemes magyar történelemmel összefonódó múltját is megismerhetik.

A megállapodás fontos pontjaként az FTC csapatsportágaira (férfi labdarúgás, női labdarúgás, férfi kézilabda, női kézilabda, férfi jégkorong, férfi vízilabda, női vízilabda) belépőket biztosít az egyetemisták számára, valamint további infrastrukturális segítséget nyújt a BEAC számára a torna szervezésében.

Simon Gábor (BEAC igazgató) és Nyíri Zoltán (FTC alelnök)

“Hogy az FTC odaáll egy ilyen ügy mellé, és a BEAC szervezésében megvalósuló, határokon átívelő multisport eseményét támogatja, óriási dolog. Ha a Fradi ott van valahol, arra a magyar sportvilág felkapja fejét, és nagyobb médianyilvánosságot kap az esemény. Az FTC jelenléte rangot ad, és felhívja a figyelmet a KEK által képviselt ügyek fontosságára, a sport határokon átívelő, közösségformáló szerepére. A szervező BEAC és az Eötvös Loránd Tudományegyetem számára a Fradival való együttműködés hatalmas szakmai elismerés és megtiszteltetés. Tíz év alatt jutott el odáig a rendezvény, hogy ez az együttműködés megszülessen, azt kívánjuk, hogy ugyanilyen vagy még fényesebb tíz évet érjünk el a Fradival közösen” mondta Simon Gábor BEAC igazgató.

“Kisebb együttműködés már évek óta jellemzi az FTC és a BEAC kapcsolatát, de idén döntöttünk úgy, hogy aktívabban részt veszünk a Kárpát-medencei Egyetemek Kupájának szervezésében. Ehhez minden segítséget, a nevünket, a ránk irányuló médiafigyelmet, a saját médiacsatornáinkat felajánljuk a szervezőknek. Szeretnénk meg is vendégelni azokat az egyetemistákat, akik ennek a kupának köszönhetően pár napig az anyaországból és a határon túlról Budapestre érkeznek. Azt szeretnénk, hogy az egyetemisták egy picit betekintsenek a Fradi életébe, megismerjék történelmünket, törekvéseinket, a mindennapjainkat. Ez a részünkről tulajdonképpen meghívó a Fradi Családba, üdvözlő kéz, amit reményeink szerint minél több fiatal elfogad majd. Megtiszteltetés a számunkra, hogy a BEAC vezetői úgy gondolták, hogy méltóak vagyunk a közös együttműködésre, azon leszünk, hogy eredményes legyen ez a kapcsolat, hiszen egy nagyon jó ügy érdekében fogtunk össze ” – nyilatkozta Nyíri Zoltán, az FTC alelnöke. 

Az első, 2010-es Kárpát-medencei Egyetemek Kupáján megközelítőleg háromszáz egyetemista vett részt, de 2020-ban már 1100 fiatal képviselte lakóhelyét és felsőoktatási intézményét. A KEK-en eleinte futsalban mérték össze a tudásukat a fiatalok, ez mára 5 sportágra bővült: a futsal mellett bekerült a programba a nagypályás labdarúgás, a kosárlabda, a röplabda, valamint az asztalitenisz is.

Forrás: kek