Együttműködés az ELTE TTK és a MOL között

2020.03.11.
Együttműködés az ELTE TTK és a MOL között
Az egyetem és az iparvállalat jövőbeli kooperációjában intézeti keretekből kilépve kari szintre emelnék a több mint 30 éves múltra visszatekintő közös munkát.

Az ELTE Természettudományi Karára látogatott február 20-án a MOL Nyrt. vezetőinek delegációja, hogy új kollaboráció előkészítésén dolgozzanak. Az ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézete a MOL Nyrt.-vel több mint 30 éve dolgozik együtt közös projekteken. Az együttműködést a tervek szerint ezúttal az intézeti keretekből kilépve kari szintre emelik és tovább mélyítik, valamint új szakterületeket is bevonnak.

A megbeszélésen a MOL vezetőségének részéről többek között Kelemen Béla csoportszintű működési kiválóság igazgató, Csoma Anita Éva csoportszintű KT innovációs és subsurface vezető, Uhrinyiné Gergely Eszter kutatási vezető, Bauer Dávid humánerőforrás igazgató vettek részt. Az ELTE TTK részéről a megbeszélésen Kacskovics Imre dékán, valamint a dékánhelyettesek és az intézetek képviselői voltak jelen.

Az intézetek képviselői

kiemelték azokat a szakterületeket, amelyek együttműködésre adhatnak alapot

a MOL Nyrt-vel, ilyen például a szintetikus és analitikai kémia, a környezetanalitika, az elektrokémia, a talaj alatti korróziós folyamatok vizsgálata, a szénhidrogénkutatás és a zöld energia. További együttműködési területként említették az adatintenzív folyamatok, a data science, a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás, a diszkrét optimalizálás, valamint a lineáris programozás területét.

Kelemen Béla az egyezetetésen elmondta, hogy a MOL 2030 Stratégia értelmében folyamatos a változás és megújulás a vállalaton belül, amelyhez elengedhetetlen az új típusú tudás és a projektszemlélet, hiszen továbbra is versenyképesek szeretnének maradni világszerte összesen 31 országban. A MOL továbbra is elkötelezett a tradicionális üzletágai felé, azonban új típus területek felé is nyitottak annak érdekében, hogy a világ energiaéhségét minél kevesebb károsanyag kibocsátással tudják biztosítani.

A megbeszélés eredményeként a felek kifejezték a szándékukat a hosszú távú és kiterjedt együttműködés létrehozására, amelynek kereteit a következő hetekben alakítják majd ki. Közös célként tűzték ki, hogy a jövőben az ELTE TTK kidolgozza azt a tudományos- és kutatási portfóliót, valamint kompetenciatérképet, amely egyedülálló segítséget nyújthat a MOL folyamatainak optimalizálásához, valamint kialakítja azt a dedikált képzési rendszert, amellyel biztosítható a vállalat számára szükséges speciális tudással rendelkező szakember-utánpótlás.

Az egyeztetések tovább folytatódnak a két intézmény között a végleges megállapodás megszületéséig.

Forrás: ELTE TTK