Élen a bölcsészetben és a pedagógusképzésben

2016.11.30.
Élen a bölcsészetben és a pedagógusképzésben
2016. november 24-én jelentette meg új felsőoktatási rangsorát a Heti Válasz. A három legjobb magyar egyetem idén a Pázmány, a Corvinus és az ELTE lett. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem két képzési területen, a bölcsészettudományban és a pedagógusképzésben áll az élen. A legnépszerűbb szakok rangsorai közül az ELTE vezeti a legtöbbet: hetet.

A lap az elmúlt évek gyakorlata – a felvett hallgatók kiválóságának és a végzett hallgatók sikerességének vizsgálata – mellett az idei évben már az oktató kiválóságot is felvette rangsorolási szempontjai közé. Tizenegy képzési területet – melyek közül az agrár-, a műszaki-, valamint az orvos- és egészségtudomány nem szerepel az ELTE képzési portfóliójában – és a területek legnépszerűbb három szakját (összesen 33) rangsorolták, karok szerinti bontásban. 

bölcsészettudomány képzési területet rangsoroló lista élén – hasonlóan a 2015-ös évhez – az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kara, második helyén az ELTE Bölcsészettudományi Kara áll. A kapcsolódó szakok közül hármat említ a kiadvány: az anglisztika és a szabad bölcsészet alapszakok esetén Egyetemünk nyújtja a legjobb képzést, míg a pszichológiai alapképzésben a második helyen áll. Az oktató kiválóság szempontjából az ELTE Bölcsészettudományi Kara vezeti a listát.

A pedagógusképzésben az első helyen az ELTE Tanárképző Központja áll, míg a második helyen az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kara végzett. A képzési terület legnépszerűbb szakjainak rangsorában az osztatlan tanárképzés listáját az ELTE TKK, míg a gyógypedagógus képzés kari rangsorát az ELTE BGGyK vezeti.

Érdeklődő hallgatók a 2016-os ELTEfeszt megnyitóján. Minden évben az ELTE-re akar bejutni a legtöbb diák az országban.

Az informatikai képzésterület összesített rangsorának harmadik helyén az ELTE Informatikai Kara áll, a Kar programtervező informatikus szakját idén is a legjobbnak választották, ezen a szakon a legmagasabb a felvettek felvételi átlagpontszáma is. A gazdaságtudományi képzési terület abszolút listáján az ELTE Társadalomtudományi Kara az idei évben az ötödik helyen végzett.

A jogi képzés rangsorában idén az ELTE ÁJK a második helyen áll az összesített intézményi rangsorban, ugyancsak második helyen végzett a kar osztatlan jogászképzése. A felvett hallgatók átlagpontszáma (470,6), a középiskolai versenyeken helyezést elértek, valamint a középfokú nyelvvizsgával rendelkezők száma is az ELTE-n a legmagasabb.

A sporttudományi képzési terület összesített rangsorában az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kara a harmadik helyen áll, követve a Testnevelési Egyetemet és a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karát. A legnépszerűbb szakok listáján – sportszervező, valamint a rekreáció és egészségfejlesztő alapszak – az ELTE PPK a második helyen végzett.

A társadalomtudományi képzési terület első tíz helyén két ELTE-s kart is találunk: az ELTE Bölcsészettudományi Kar a lista harmadik, míg az ELTE Társadalomtudományi Kara a tizedik a sorban. A képzési terület egyik legnépszerűbb szakján, a kommunikáció- és médiatudomány alapszakon az ELTE BTK továbbra is őrzi vezető pozícióját.

A természettudományok képzési területen az ELTE Természettudományi Kara – a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mögött – a második helyen végzett az összesített rangsorban. A földrajz alapszakos képzésben az ELTE TTK az első, a biológia és a kémia alapszakokon pedig a második helyen áll a kiadvány rangsorában.

Az ELTE által vezetett szakos listák 2016-ban: anglisztika, földrajz, gyógypedagógus, kommunikáció- és médiatudomány, osztatlan tanárképzés, programtervező informatikus, szabad bölcsészet.

Forrás: Heti Válasz