„Élete legizgalmasabb éveit éli meg itt a hallgató”

2013.01.25.
„Élete legizgalmasabb éveit éli meg itt a hallgató”
Dezső Tamással, a Bölcsészettudományi Kar dékánjával beszélgettünk a Kar mindennapjairól, nemzetközi kapcsolatairól, képzéseiről, a vibráló Trefort-kerti életről és a tudományos rendezvények sokaságáról is. A Kar várja a kreatív, nyitott embereket.

A Bölcsészettudományi Kar az ország első számú kara. Mit nyújt a Kar az ide jelentkezőknek a képzési portfóliót és nemzetközi kapcsolatokat is tekintve?
Valóban elsők vagyunk, minden tekintetben. Karunk 2007 óta vezeti a HVG évente megjelenő Diploma című mellékletének felsőoktatási rangsorát, ami azt jelenti, hogy az ország összes felsőoktatási intézménye közül mi vagyunk az abszolút listavezetők. Az ELTE Bölcsészettudományi Kara rendelkezik a legszélesebb képzési portfólióval: 59 BA, 76 MA, 72 PhD programunk van, és hatvannégy nyelvet tanítunk. Oktatóink 90%-a rendelkezik doktori fokozattal, ezzel az oktatói minősítettségünk is a legmagasabb. Nemzetközi kapcsolatainkról sokat elmond, hogy csak az elmúlt évben közel ötven diplomáciai testület képviselőjét fogadtuk. Karunkra látogatott többek között a kínai miniszterelnök, az indiai kereskedelmi miniszter, az észt köztársasági elnök, az albán miniszterelnök, a finn külügyminiszter, hamarosan pedig a török miniszterelnök lesz Karunk vendége.

Milyen tehetséggondozó programok működnek a Karon?
A Kar jó kapcsolatot ápol több szakkollégiummal is, így például az Eötvös József Collegiummal vagy a Mathias Corvinus Collegiummal. Jól strukturált tutorálási rendszerünknek köszönhetően évek óta hallgatóink érik el a legtöbb első, második és harmadik helyezést az országos tudományos diákköri versenyeken. A Kar különböző tudományos ösztöndíjakkal is segíti legkiválóbb diákjait.

A Kar a város szívében működik. Milyen közösségi terek, szakmai és kulturális rendezvények jellemzik?
A Trefort-kert mára gyűjtőfogalommá vált. Egyszerre jelöli a Campust mint fizikai teret és a szellemi közösséget, amely itt működik. Tavasztól őszig beszélgető diákok népesítik be a kertet. ilyenkor kitelepül az udvarra a Könyvtár Klub is, nekik köszönhetően késő éjszakáig lehet szórakozni a kertben. Nem túlzás, ha azt mondom, a Campusunk éjjel-nappal lüktet. De a Bölcsészettudományi Karon diáknak lenni legalább ennyire szól a szakmai rendezvényekről is: intézeteink, tanszékeink több száz konferenciát, kulturális rendezvényt, tudományos előadást szerveznek évente.

A bölcsészekkel kapcsolatos gyakori sztereotípia, hogy nehezen helyezkednek el, a képzések kevésbé használható ismereteket is tartalmaznak. Hogyan cáfolná ezeket a tévhiteket?
Az elmúlt években készült munkaerő-piaci felmérések eredményei tételesen cáfolják ezt a sztereotípiát. Ettől függetlenül valóban fontos, hogy a legjobb helyről kapjon bölcsész diplomát a hallgató. Az ELTE Bölcsészettudományi Karáról kikerülők nagyon hamar, egy-két hónapon belül elkelnek az álláspiacon. Ennek az is az oka, hogy a mi diákjaink stabil idegennyelv-tudást kapnak a képzés ideje alatt.

Ön mit gondol, milyen az ideális bölcsészhallgató?
Ideális bölcsészhallgató szerintem nincsen, bárki lehet az, aki kellően nyitottnak és kreatívnak érzi magát, hiszen pont sokszínűsége adja a Kar varázsát. Talán egyedül a nyitottság, az új dolgokra való fogékonyság elengedhetetlen, hiszen élete legizgalmasabb éveit fogja megélni itt a hallgató.