Életműdíjat kapott az ELTE IK oktatója

2020.04.03.
Életműdíjat kapott az ELTE IK oktatója
Zsakó László, a Média- és Oktatásinformatikai Tanszék egyetemi docense a fiatal tehetségek felkarolásában végzett önzetlen és eredményes tevékenységének elismeréseként vehette át a Tehetségek Szolgálatáért Életműdíjat a Nemzeti Tehetségsegítő Tanácstól.

Zsakó László évtizedek óta a magyar informatikai tehetséggondozás ikonikus alakja: 1985 óta szervezi hazánk legnagyobb általános iskolai és középiskolai programozói versenyeit a Neumann Társaság égisze alatt. Tehetséggondozási szakkörök hálózatát alakította ki, és személyében is összeköti az NJSZT és az ELTE Informatikai Kar tehetséggondozási programjait.

Mint a Neumann Társaság felterjesztése kiemelte, „a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Tehetséggondozási Szakosztályának elnökeként tevékenykedve elévülhetetlen érdemei vannak az informatikai tehetséggondozás területén, kiemelkedő munkájának köszönhetően érnek el jelentős eredményeket a magyar diákok a nemzetközi versenyeken. Ezt bizonyítja a CEOI-n az évek során elért 2 arany-, 14 ezüst- és 42 bronzérem, a nem hivatalos országeredmények összesítésében elért 5. helyezés, valamint az IOI-n elért 13 arany-, 32 ezüst- és 48 bronzérem, az ország összesített 12. helyezése." 

Zsakó László 1978 óta dolgozik az ELTE-n programtervező matematikusként, majd tanársegédként, adjunktusként, 1998 óta docensként. 1996 óta az Informatikai Szakmódszertani Csoport, 2006 óta a Média- és Oktatásinformatikai Tanszék, 2017 óta az Informatikai Doktori Iskola Szakmódszertani Programjának vezetője. 1997-ben védte meg informatikai tudományok témakörből írt PhD-dolgozatát az ELTE-n. Matematika- és számítástudományok témakörből 2007-ben habilitált a Debreceni Egyetemen, míg informatikai tudományok témakörből 2008-ban az ELTE-n.

Főbb kitüntetései: Tarján-díj (NJSZT, 1987); A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozat (2002); Az év informatika oktatója díj (Vezető Informatikusok Szövetsége, 2006), IOI special award emlékérem (IOI International Committee, 2009), Pro Ingenio díj (ELTE, 2015); Bonis Bona A nemzet tehetségeiért díj (emberi erőforrások minisztere, 2015). Összesen 19 alkalommal részesült miniszterelnöki dicséretben.

Forrás: ELTE IK