Elhunyt Ahmed Hassan Zewail

2016.08.04.
Elhunyt Ahmed Hassan Zewail
2016. augusztus 2-án elhunyt Ahmed Hassan Zewail, az Eötvös Loránd Tudományegyetem díszdoktora, a California Institute of Technology professzora. A Nobel-díjas kémikus 70 éves volt.

Ahmed Hassan Zewail kémikust Egyetemünk 2010-ben avatta díszdoktorává. Az egyiptomi születésű tudós az Alexandriai Egyetemen szerzett kémiából mesteroklevelet, a doktori iskolát a Pennsylvaniai Egyetemen végezte, majd a Californiai Egyetemen (UC Berkeley) kutatott posztdoktori ösztöndíjasként. 1976 óta volt a California Institute of Technology munkatársa. Számos publikációja született a femtokémia területén. Beválasztották az amerikai elnök tanácsadó testületébe. 1999-ben Nobel-díjjal ismeték el tudományos munkásságát. Ezen kívül számos más nemzetközi díjjal is kitüntették: 1993-ban a Wolf Alapítvány kémiai díját az izraeli elnök adta át részére, de megkapta a Tolman-medált az Amerikai Kémiai Társaságtól és a Robert A. Welch-díjat is.

Ahmed Hassan Zewail 2010-ben „Society and Science in the 21st Century” (Társadalom és tudomány a 21. században) címmel tartott előadást az ELTE Természettudományi Karán az Egyetem alapításának 375. évfordulója alkalmából alapított Nobel-díjas előadássorozat második előadójaként. Több mint 600 tudományos cikk és 16 könyv szerzője volt, emellett kiemelkedő és úttörő szerepe volt a négy-dimenziós elektromikroszkópos kutatások kialakításában és fejlesztésében.


Ahmed Hassan Zewail 2010-ben az ELTE-n

Egyetemünk professzora, Keszei Ernő is közreműködött önéletrajzi könyvének magyar fordításában, és személyes szakmai kapcsolata volt a tudóssal. Véleménye szerint „Ahmed Zewail mind tudósként, mind emberként a bonyolult dolgok egyszerű értelmezésével tűnt ki. Ennek köszönheti Nobel-díjat érdemlő kutatásait, de azt a figyelemre méltó közéleti tevékenységet is, amelyet a világbéke előmozdításának érdekében fejtett ki. Példamutató volt hazája, Egyiptom tudományos életének hatékony fejlesztésében is. Korai halála mindenképpen veszteség nemcsak a tudós közösség, hanem az egész emberiség számára.”