Elhunyt Gál László

2021.05.24.
Elhunyt Gál László
Az ELTE professor emeritusa, címzetes főigazgató, a Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület tiszteletbeli elnöke nyolcvan éves volt.

Gál László 1974-ben az akkor megalakult Szombathelyi Tanárképző Főiskolán, az ELTE Savaria Egyetemi Központ jogelőd intézményében kezdte munkáját. A következő évtizedekben vezette a Testnevelési Tanszéket, majd a Sporttudományi Intézetet, 1997-ben a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola főigazgatója lett. A szombathelyi felsőoktatással egyidős Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület alapító tagja, majd haláláig tiszteletbeli elnöke volt.

2017-ben professor emeritusi címet kapott az ELTE PPK-n, több évtizedes kiemelkedően magas színvonalú, hazai és nemzetközi oktató tevékenysége, tudományos teljesítménye, a tudományos utánpótlás nevelésében való részvétele, valamint az oktatás és kutatás terén végzett szakmai közéleti tevékenysége elismeréseként.

„A Sporttudományi Intézet oktatói és a Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület tagjai megrendülten búcsúzunk Dr. Gál Lászlótól. Szombathelyen és a Dunántúlon biztosan nincs sportember, aki ne igazi és nyomot hagyó tanárát, edzőjét, támogató és egyben követelő kollégáját vagy évtizedes jó barátját tisztelné Tanár Úrban"  – olvasható a PPK honlapján megjelent nekrológban.   „A Szombathelyi Tanárképző Főiskola testnevelőtanár-képzését 1976-tól tanszékvezetőként, 1991-től már a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola intézetigazgatójaként egyengette. A felsőoktatás izgalmas időszakában, amikor elindult a szabad szakpárválasztás, a kreditrendszer vagy szűkebb szakterületünkön a képzés az újabb sportszakokon, az intézmény főigazgató-helyettese (1992-1996), 1996-2001 között főigazgatója volt."

Halálával a szombathelyi felsőoktatás meghatározó személyiségét veszítette el.

Forrás: ELTE SEK / ELTE PPK