Elhunyt Géher István

Az ELTE Anglisztika Tanszékének professzor emeritusa, József Attila-díjas költő, műfordító 72 esztendős volt. Temetése 2012. június 28-án 13:30-kor lesz a Farkasréti Temetőben. Géher Istvánt az ELTE saját halottjának tekinti.

2012. június 11-én elhunyt Dr. Géher István egyetemi tanár, József Attila-díjas költő, irodalomtörténész, műfordító, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Anglisztika Tanszékének professzor emeritusa. Generációkat nevelt az irodalom szeretetére és értő magyarázatára a Színház és Filmművészeti Egyetemen és az Eötvös Collegiumban is; legendás, a Magyar Rádióban tartott Shakespeare szemináriumai és egyéb irodalmi műsorai révén országszerte ismerték. Műfordításai és könyvszerkesztései sokakhoz juttatták el az angol és az amerikai irodalom remekeit. Temetéséről később intézkednek.

Géher István 1940. január 15-én született. 1963-ban szerzett magyar–angol szakos diplomát az ELTE BTK-n, 1972-től az egyetem Angol Tanszékének, később Angol-amerikai Intézetének oktatója. 1985-től egyetemi adjunktus, 1992-től kezdve egyetemi docens, majd végül az Anglisztika Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára. 2006-ban nyugdíjba vonult, azonban továbbra is a kar oktatója maradt, folytatva legendásnak számító, közel negyven éve futó műfordítás szemináriumát is, amelyen számos fiatal kortárs költő (például Varró Dániel és Szabó T. Anna) volt a tanítványa. William Shakespeare munkásságának legnagyobb hírű magyar kutatója volt, nemzetközi szinten elismert irodalomtörténész. Tudományos munkássága mellett költői és műfordítói életműve is jelentős, számos kötete jelent meg (pl. Mi van, Catullus?; Hol az a látvány?; Esztendők éve; Polgár Istók stb.), több irodalmi díj, többek között az Év Könyve Jutalom és a Soros Alapítvány Alkotói Díjának kitüntetettje. 2008-ban Déry Tibor-díjjal és József Attila-díjjal tüntették ki. 2012. március 15-én a Magyar Érdemrend középkereszt polgári tagozata kitüntetést kapta.

ELTE BTK

2012.06.12.