Elhunyt Járainé Komlódi Magda

Járainé Komlódi Magdát, az ELTE Növényrendszertani és Ökológiai Tanszékének volt tanárát 2012. október 4-én, 81 éves korában érte a halál. Temetése az Új Köztemető szóróparcellájában lesz október 26-án 11 órakor. Az engesztelő gyászmise aznap 16:30-kor lesz a városmajori Jézus Szíve Plébánián.

Járainé Komlódi Magda 1931. február 23-án született Battonyán. Egyetemi tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetemen végezte, ahol biológus kutatói (1954) és biológia-kémia szakos tanári (1955) diplomát szerzett. Első munkahelye is az egyetem Növényrendszertani Tanszéke volt, ahol 38 éven át oktatott növényrendszertant, növényföldrajzot, ökológiát, vegetációtörténetet, környezet- és természetvédelmet. 1992-ben nevezték ki a Magyar Természettudományi Múzeum Növénytára vezetőjének. Egyetemi doktori címet 1958-ban, kandidátusit 1967-ben szerzett, 1996-ban lett az MTA doktora. Több mint 100 tudományos közlemény, könyv, 12 egyetemi jegyzet, könyv szerzője. Tudományos pályafutása mellett mindig nagyon fontosnak tartotta az ismeretterjesztést.

A botanika, a paleobotanika, a palinológia elismert kutatója. Utóbbiban eredményei nemcsak a hazai vegetációtörténet, hanem a környezetvédelmi szempontból is jelentős récens (jelenkori) virágporszem-kutatás terén is fontosak. A pollenallergiát okozó virágporszemek hazai kutatásának egyik megalapozója. Írásai: „Amiről a lápok mesélnek”, „A növényvilág fejlődéstörténete”, „A bioszféra evolúciója”, „Kukoricaisten gyermekei”, „Legendás növények”, „Pollenháború”, „Növényi csodák”, „Budapest pollenallergia-kalauz”. Kiemelkedő és fontos ismeretterjesztő munkája a „Pannon Enciklopédia” sorozatban, 2000-ben megjelent „Magyarország növényvilága” című kötet, melynek főszerkesztője és részben szerzője is volt.

Az életrajz forrása: Természet világa

2012.10.16.