Elhunyt Király Jenő

2017.10.03.
Elhunyt Király Jenő
73 éves korában elhunyt Király Jenő Balázs Béla-díjas filmesztéta, az ELTE BTK Filmtudományi Tanszékének oktatója, a műfaji film szakirodalmának egyedülálló alakja.

Király Jenő 1943-ban született Sopronban. 1962 és 1967 között az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának hallgatója volt. 1970-től az ELTE BTK-n filmesztétikát tanított. Első publikációja 1965-ben jelent meg az ELTE Egyetemi Lapokban Letört bimbók címmel. Első önálló kötetét A marxista filmelmélet alapjai címmel 1972-ben adták ki. 1980 és 1981 között a Filmtudományi Intézet elméleti osztályán volt kutató. Ekkor született a Mozifolklór és kameratöltőtoll – A populáris filmkultúra elméletéhez című dolgozata, mely 1983-ban jelent meg a Filmművészeti Könyvtár egyik utolsó köteteként.

Az 1981-ben szerkesztésében megjelent Film és szórakozás című tanulmánygyűjtemény előrevetíti érdeklődésének kulcsfogalmait. 2009-től a Kaposvári Egyetem Művészeti Karának oktatója, itt jelenik meg A film szimbolikája című nyolckötetes műfajelméleti szakkönyvfolyama, amely egész életműve koronája, a filmesztétika bibliájának is szokták nevezni. A munka alapját a korábban Frivol múzsa – A tömegfilm sajátos alkotásmódja és a tömegkultúra esztétikája címmel megjelent, azóta is legendás kétkötetes munkája jelentette. 2017-ben az Eszmélet Alapítvány adta ki A mai film szimbolikája című munkáját, amely A film szimbolikája sorozat lezárása. Ebben azt kutatja, hogy korunk emberének lelki és társadalmi problémái miként jelennek meg különösképpen a legújabb idők jelentős, reprezentatív filmjeiben. Király Jenő augusztus 27-én halt meg, családja azonban csak most hozta nyilvánosságra a hírt.

Forrás: Zoom