Elhunyt Kulcsár Zsuzsanna

2013. július 12-én, hosszan tartó betegség után elhunyt Kulcsár Zsuzsanna professor emerita, a Személyiség- és Egészségpszichológia Tanszék alapítója, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, aki közel öt évtizedig volt az ELTE oktatója. Búcsúztatására 2013. augusztus 9-én 11:15 órakor kerül sor lesz a Farkasréti temető Makovecz-termében. 

Kulcsár Zsuzsanna 1964 óta oktatott az ELTE Pszichológiai Intézetében, a személyiség- és egészségpszichológia hazai meghonosítója volt, ő készítette a személyiségpszichológia első egyetemi tankönyvét is, amelyet számos további követett. Felsőoktatási munkásságát a tantárgy- és programfejlesztés, a szervezetépítés és a pszichológiaképzés megújításában játszott vezető szerep jellemezte: a Személyiség és Klinikai Pszichológiai Tanszéket 1982-ben, a Személyiség- és Egészségpszichológiai Tanszéket 1996-ban alapította, emellett az ELTE Pszichológiai Doktori Iskola alapító tagja volt.

Tudományterületének nemzetközileg elismert, meghatározó alakja volt: olyan világhírű pszichológusokkal dolgozott együtt, mint Gray, Claridge és Eysenk professzorok. Kulcsár Zsuzsanna vezette a Magyar Pszichológiai Társaság Általános- és Személyiségpszichológiai Szekcióját, a Magyar Pszichológiai Szemle szerkesztőbizottságának elnöke és főszerkesztője, illetve az OTKA szakmai zsűrijének tagja volt. A fiatal tudósok képzését, a pszichológia tudományának művelését tartotta a legfontosabbnak.

Személyiség- és Egészségpszichológiai Tanszék

2013.07.16.