Elhunyt Nagymarosy András

2016.10.05.
Elhunyt Nagymarosy András
Az Általános és Történeti Földtani Tanszék egykori vezetője 2016. szeptember 28-án veszítette életét.

Nagymarosy András, a földtudományok kandidátusa, nyugalmazott egyetemi docens 1994 és 2004 között vezette a Természettudományi Kar Általános és Történeti Földtani Tanszékét. Előadója volt az Elemző földtan, a Rétegtan és a Magyarország földtana geológus főtárgyaknak. A hazai oligocén képződmények rétegtanának nemzetközi hírű szakértőjeként, bortermő vidékeink geológiájának avatott ismerőjeként tartották számon.  

Zenei munkássága is jelentős: a Kalamajka, majd utóbb a Borfolk népzenei együttesben nagybőgőn működött közre. Munkásságát számos kitüntetéssel ismerték el: átvehette mások mellett a Pro Universitate Emlékérem arany fokozatát, valamint halála előtt nem sokkal a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjének polgári tagozatát. Utóbbit jelentős tudományos és oktatói munkája, valamint a táncházmozgalomban több mint három évtizeden át elhivatottan folytatott kiemelkedő népzenészi tevékenysége, illetve a hazai borkultúra megújításában játszott meghatározó szerepe elismeréseként ítélték neki.

2016. szeptember 28-án, méltósággal viselt, súlyos betegség után hunyt el. Emlékét őrzik barátai, kollégái, hallgatói és mindazok a geológusok, akiket lebilincselő előadásaival és emlékezetes terepgyakorlataival ő indított el pályájukon.

Forrás: ELTE Általános és Alkalmazott Földtani Tanszék