Elhunyt Zámbó László

2017.11.13.
Elhunyt Zámbó László
Nyolcvanegy éves korában elhunyt a Természetföldrajzi Tanszék egykori vezetője, az ELTE nyugalmazott docense, a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat korábbi elnöke.

Zámbó László 1961-ban kapott biológia-földrajz szakos diplomát, és 1963-ban lett tanársegéd az Általános Természeti Földrajzi (mai nevén Természetföldrajzi) Tanszéken. Láng Sándor mellett a karsztkutatásban találta meg azt a témát, amelyet aztán egész pályafutása alatt művelt. Elsősorban az Aggteleki-karszton végzett módszertani szempontból is kiemelkedő vizsgálatokat.

A hazai kísérleti geomorfológia alapítója, kiemelkedő személyisége volt. Magyarországon előtte senki nem alakított ki ilyen alapos, sokoldalú mérőrendszert a kasztos beszivárgás számos paraméterének meghatározására. A szakmai körökben csak Zámbó-töbörnek nevezett terepi laboratóriumában begyűjtött milliónyi adatot – tekintettel, hogy mindez az igazi digitalizáció előtt volt – azonban csak igen kis részletében sikerült feldolgozni. Kandidátusi értekezését 1986-ban védte meg, mellyel elnyerte az ELTE Természettudományos Díját is.

A ’90-es években nagy nemzetközi konferenciát szervezett Magyarországon. A hazánkba látogató külföldi kutatók – Kanadától Japánig – csodájára jártak az Aggteleken kiépített kutatóhelyének, és vitték haza a szemléletet, a módszert, amelyet otthon, szerencsésebb feltételek mellett sokan meg is valósítottak. Fontos esemény volt szakmai életében, hogy a kanadai McMaster egyetem vendégprofesszora lett (1989), valamint az is, hogy Kuba, Brazília, Japán és Ausztrália karsztjait kutathatta. Kiemelkedő jelentőségű volt a Nankingi Egyetemmel és Kínai Akadémiával közös kutatási programja. 2002-ben nagy sikerű tudományos workshopot (Soil Effect on Karst Processes) szervezett Magyarországon. Elismertségét jelzi, hogy 1990–1995 között a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat elnöke volt. Kutató munkásságát és oktatói tevékenységét 2002-es nyugdíjba vonulása után is folytatta.

Zámbó László temetése 2017. november 17-én 16 órakor lesz a Bécsi kapu téri Evangélikus Templomban.