Elindult a nagy Dekameron-olvasás

2020.03.31.
Elindult a nagy Dekameron-olvasás
A járványhelyzetre reagálva száznapos online mesterkurzust indított Hoványi Márton, az ELTE TÓK oktatója. A MűGond ingyenes kurzusán videókonferencia keretében Boccaccio novelláit elemzik. 

A koronavírus-járvány miatt sokan karanténban élnek – legyen az önkéntes vagy kötelező. Akik tehetik, otthonról dolgoznak, a négy fal közé elszigetelve magukat. A mostani helyzetet állítja párhuzamba Boccaccio Dekameronjával a MűGond két szerkesztője, Hoványi Márton irodalomtudós, az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar adjunktusa és Nagy Fruzsina magyartanár, az SZTE doktorjelöltje, oktatója. 

A Dekameron – melynek alcíme Galeotto herceg – Giovanni Boccaccio száz novellából álló gyűjteménye, melyet valószínűleg 1348 és 1353 között írt. A mű keretcselekménye szerint hét nő és három férfi egy vidéki kastélyba menekül az 1348-as firenzei pestisjárvány elől. A tíz ismerős történetek mesélésével szórakoztatja egymást: mindenki minden nap mond egy mesét, így tíz nap alatt száz történet hangzik el.

Ezt a helyzetet veszi alapul a Műgond március 25-én indított kezdeményezése is, melyben a résztvevők száz napon keresztül, vasárnap kivételével minden nap egy-egy újabb Dekameron-novellát olvasnak el, és egy Zoom alkalmazáson keresztül elindított videókonferencián közösen elemzik a szövegeket. Az ingyenes kurzust alkalmanként nagyjából 30 percesre tervezik. A beszélgetések vezetője Hoványi Márton lesz, de várhatóan más irodalmárok is csatlakoznak hozzá.

A nagy Dekameron-olvasásba bármikor be lehet kapcsolódni, a mesterkurzus mindenki számára nyitott és ingyenes, csupán egy előzetes regisztrációt kell elvégezni.