Elindult a Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium (TINLAB)

2021.02.22.
Elindult a Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium (TINLAB)
2020 végén tizennyolc, a nemzetgazdaság számára különösen ígéretes tématerület tudáscentrumának kialakítása kezdődött meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kezdeményezésére – és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) koordinálásával – az országban. 

A létrejövő Nemzeti Laboratóriumokkal Magyarországon olyan tudományos és innovációs csomópontok kialakítása a cél, amelyek világméretű kihívásokra adnak válaszokat és nemzetközi szinten is elismertekké válnak. Szerepük az eddigi tudományos eredmények összegzése mellett a konkrét oktatási, tudományos és gyakorlati eredmények koordinálása.  

A kormány a Nemzeti Laboratóriumok hálózatát 14 milliárd forintból indította el, a következő években pedig összesen 90 milliárd forinttal támogatja. A laborok négy fő kutatási-fejlesztési területre koncentrálnak: az ipar és digitalizáció, a társadalom, az egészség, valamint a biztonságos társadalom és környezetre. A 18 projektben többek között az autonóm rendszerek, az éghajlatváltozás, a mesterséges intelligencia és a virológia témaköreivel is foglalkoznak.

Az ELTE által kezdeményezett és koordinált Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium (TINLAB) konzorciumi partnerei a Miskolci Egyetem és a Pannon Egyetem, valamint egy civil kutató-tudásközvetítő szervezet, a Hárfa Alapítvány.

A megvalósuló projekt egyik fő célja, hogy a társadalmi innováció definíciójára és támogatási keretrendszerére javaslatot tegyen nemzeti szinten, de ezzel együtt a hazai társadalmi innovációs kutatás-fejlesztési és innovációs törekvéseket beágyazza a nemzetközi együttműködési rendszerekbe is. A labor keretében több tematikus KFI fórum, szakmai műhely jön majd létre, amelyeknek a célja valóban újszerű megoldások kidolgozása egyrészt társadalmi problémákra, másrészt a technológiai változásokhoz kapcsolódó társadalmi igényekre válaszul. Egy későbbi fázisban pedig ezen kidolgozott innovatív modellek, termékek és szolgáltatások tesztelésére kerül sor valódi környezetben, településeken, térségekben, intézményrendszerekben a civil szféra bevonásával.

A projekt tematikailag nagyon széles területeket ölelhet fel, mint például (de a teljesség igénye nélkül): társadalmi jólét, digitalizáció társadalmi hatásai, lokális társadalmi innovációk, környezeti szempontú társadalmi innovációk vagy éppen a jövő közösségei és munkaerőpiaca.