Elismerést kapott a Konfuciusz Intézet

2015.12.17.
Elismerést kapott a Konfuciusz Intézet
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem delegációja – Erdődy Gábor nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettes, Hamar Imre egyetemi tanár, a Távol-Keleti Intézet és az ELTE Konfuciusz Intézet igazgatója és Hudecz Ferenc, az Egyetem korábbi rektora – 2015. december 6-án Sanghajban vette át a „Modell Intézet” kitüntetést a Konfuciusz Intézetek kilencedik alkalommal megrendezett világkonferenciáján.

Az első alkalommal átadott elismerést ötszáz intézetből tizenöt kapta meg, köztük nyolc európai. Térségünkből mindössze két központ – az ELTE mellett a Szófiai Egyetem Konfuciusz Intézete – vehette át a kitüntetést.

A „Modell Intézet” kiemelt státuszt jelent a világ félezer Konfuciusz Intézete között: az ELTE Konfuciusz Intézet esetében a kiválasztásban nagy szerepet játszott a 2014-ben felavatott Közép-kelet Európai Tanárképző Központ, amely már négy sikeres továbbképzést szervezett a térség kínai tanárainak. Fontos szempont volt az is, hogy a korábban Kiváló Konfuciusz Intézet címet elnyert intézményeket díjazzák: az ELTE Konfuciusz Intézete két alkalommal – 2007-ben és 2013-ban – részesült a címben.

A 2015. december 6–7. közötti világkonferencián Erdődy Gábor a rektorok fórumán tartott előadást az ELTE Konfuciusz Intézet tevékenységéről, Hudecz Ferenc annak a szekciónak az elnöke volt, amely azt tárgyalta, hogy a rektorok miként segíthetik a Konfuciusz Intézetek fejlődését. Hamar Imre az igazgatók fórumán a sinológia és az intézetek kapcsolatáról tartott előadást, valamint elnökölte a tanárképzésről tartott szekciót.