Élmezőnyben az ELTE ÁJK hallgatói

2024.06.06.
Élmezőnyben az ELTE ÁJK hallgatói
Az ELTE Állam- és Jogudományi Kar hallgatói idén is számos jogesetmegoldó versenyen mérettették meg magukat, amelyeken rendre kiváló teljesítményt nyújtottak.

Áprilisban két nemzetközi jogi versenyen is előkelő helyezést értek el az ELTE hallgatói. Az angol-francia kétnyelvű Moot Court Competition on the European Social Charter versenyen két francia csapat mellett az ELTE hallgatói (Illés Maja, Kardos Bence és Varga Kira, felkészítőik: Hoffman István és Hungler Sára) a legjobb három alperes között végeztek. Nem sokkal ezután a Monroe E. Price médiajogi, szólásszabadsági és adatvédelmi verseny oxfordi döntőjében az ELTE (Darcsi BarbaraKovács Ábel BulcsúNagy VandaNémeth Viktor, felkészítő oktató: Gosztonyi Gergely) a világ legjobb nyolc csapata között végzett, ráadásul az összesített versenyben a csapat írásbeli beadványait is a legjobbnak ítélték.

Június elején a Haraszti Dorottya, Hetesi Balázs, Dömötör Virág és Horváth Dávid alkotta ÁJK-s csapat a 8. helyet szerezte meg a Hágában rendezett Telders Nemzetközi Jogi Perbeszédversenyen, ahol több neves egyetem csapatával mérkőztek meg. A csapat felkészítői Kajtár Gábor egyetemi tanár és Bazánth Barbara doktorandusz (ELTE), valamint Farkas Luca Ágnes voltak. A verseny során egy komplex jogesetet kellett elemezniük és bemutatniuk, melyben két fiktív állam, Dihav és Misan közötti vita fő kérdése a Hemret sziget feletti szuverenitás és egy katonai incidens incidens körül forgott.

Az ELTE joghallgatói a hazai vetélkedőkön is remekeltek. A Fővárosi Büntetőjogi PerbeszédversenyenHorváth Georgina és Üveges Eszter Anna felkészítése mellett Bárdos Adrienn Bernadett ügyész kategóriában első helyezést, Nagy Bálint Kristóf védő kategóriában második helyezést ért el, míg Szikszai Lili különdíjat kapott, így Bárdos Adrienn Bernadett és Nagy Bálint Kristóf képviselhették az ELTE ÁJK-t az Országos Büntetőjogi Perbeszédversenyen a Károli Gáspár Református Egyetemen. A május 24-én megrendezett versenyen Bárdos Adrienn Bernadett ügyész kategóriában, Nagy Bálint Kristóf pedig védő kategóriában ért el III. helyezést.

Az ELTE ÁJK Nemzetközi Magánjogi és Európai Gazdasági Jogi Tanszék idén is megrendezte az Émile Noël Európai Uniós Kereskedelmi Jogi Perbeszédversenyt, amelyen első helyezést ért el Szente Nóra Titanilla és Szirányi Péter, második lett Krizsán Gréta és Prill Koppány, Derzsi Sándor és Nagy Bálint Kristóf kettőse pedig a harmadik helyig jutott, míg a legjobb szónoknak járó díjjal Szikszai Lili térhetett haza.

A PPKE JÁK által életre hívott II. Országos Római Jogi Perbeszédversenyen a dogmatikai levezetés díját az ELTE ÁJK-s Mehmed Altay Abdurahimov, Pengő Péter és Török Ádám Tamás csapata nyerte el (felkészítésükben Sándor István, Siklósi Iván, Nemes Szilvia és Fecz Dóra segítettek), míg a Debrecenben megrendezett Uniós Jogi Jogesetmegoldó Versenyen egy fiktív jogeset tagállami bírósági szintű megoldásával Póka Lili, Csiffáry Ábel és Osztovits Pál első helyezést ért el.

A 21. századi büntetőjogász-generáció egyik legeredetibb, kiemelkedő képviselőjéről elnevezett Mészáros Ádám emlékpályázaton jogtudományi kutatásokat díjaztak, melyen az első (Szakmáry Péter) és a harmadik (Breznyán Gergő) helyezést is ELTE-s hallgató nyerte el. Ugyancsak májusban tartották a 19. Országos Munkajogi Jogesetmegoldó és Perbeszédversenyt a Károli Gáspár Református Egyetemen, amelyen Germus András felperes kategóriában az első helyet szerezte meg, míg az ÁJK csapta Regős Luca Viktória és Begala Dániel részvételével a harmadik helyen végzett.

Június 12-én az Országházban rendezték meg a Magyarország és a közép-európai térség az Európai Unióban, az Európai Unió a világban című pályázat díjkiosztó ünnepségét, amelyen két karról az ELTE három hallgatója nyert díjat. A GTK-s Nagy Márton a második, az ÁJK-s Hatvani Szabolcs Lukács a harmadik helyet szerezte meg, Belcsák Péter Ferenc különdíjat kapott.

Szintén június közepén a Herbert Smith Freehills Competition Law Moot versenyen a 49 csapat közül az első nyolc között végzett a Daróczi Tamara, Fábián József, Martinez Bernadett és Póka Lili Erika alkotta ELTE-s csapat. A verseny összetett jogesete kihívást jelentett, különösen az erőfölényes vállalkozások szerződéses feltételei és árazási gyakorlatai terén. A csapatot Teleki Lóránt és Papp Mónika készítette fel, fő támogatójuk a Dentons Réczicza Ügyvédi Iroda volt.