Élő magyaróra a TÓK oktatóival

2021.12.15.
Élő magyaróra a TÓK oktatóival
December 10-én a Petőfi Irodalmi Múzeumban debütált a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) Kazinczy Műhelyének új műsora, amelynek az elkészítésében az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar Magyar Nyelvi és Irodalmi Tanszéke is közreműködött.

A tervek szerint havi rendszerességgel jelentkező Élő magyaróra online videósorozat az irodalom és az anyanyelv aktuális kérdéseit, problémáit dolgozza fel. Az ismeretterjesztő műsor nemcsak a magyartanároknak, hanem minden nyelv iránt érdeklődőnek érdekes lehet.

Az első epizód, a Kell-e szanaszéjjel elemezni a verseket? vendégei Varró Dániel költő, műfordító, valamint a TÓK Magyar Nyelvi és Irodalmi Tanszékének oktatói, Tóth M. Zsombor középiskolai tanár, egyetemi adjunktus és Hoványi Márton irodalomtudós, egyetemi adjunktus voltak. a műsorban megvitatták többek között azt is, van-e értelme a „mire gondolt a költő” kérdésnek? Az irodalomkritikus és a magyartanár a szöveg pártjára állt, a költő azonban úgy vélte, igenis fontos a szerzői szándék, és mégiscsak van elsődleges olvasat. A műsor elején látható kisfilmben Varró Dániel novelláját Ambrus Gyöngy, a TÓK tanító szakos hallgatója mondta el. A műsor szerkesztői Terdikné Takács Szilvia szakértő (PKÜ), valamint ELTE-s oktatók, Lózsi Tamás és Pölcz Ádám egyetemi adjunktusok voltak.

„Az Élő magyaróra online műsorfolyamban olyan témákat dolgozunk föl, amelyekről mindenkinek vannak emlékei az általános és középiskolából. A verselemzésen és a »Mire gondolt a költő?« kérdésén túl a magyar irodalomban fellelhető pesszimizmussal és optimizmussal, a mindennapi érvelési hibák működésével és a nyelvtantanítás értelmével, újdonságaival is foglalkozunk majd a következő adásokban. Munkatársaink gyakorló pedagógusok, egyetemi oktatók, akik jól ismerik a diákok körében népszerű témákat, tudnak a tanárok nehézségeiről. A témákat közvetlenül az iskolai gyakorlatból merítjük” – foglalta össze a műsor küldetését Pölcz Ádám tanszékvezető-helyettes, programigazgató.

Az adások az Élő magyaróra weboldalán és YouTube-csatornáján egyaránt megtekinthetők.

Forrás: ELTE TÓK