Előkelő helyen az ELTE

2017.10.31.
Előkelő helyen az ELTE
A világrangsorban és az európai összesítésben is előrébb lépett az Eötvös Loránd Tudományegyetem a 2018-as Best Global Universities rangsorban.

A legfrissebb, 2017. október 23-án közzétett 2018-as lista alapján az ELTE a magyar egyetemek között továbbra is az első helyen áll, míg az Európában tavaly betöltött 219. helyről, idén a 212-re lépett elő, a világrangsorban pedig csaknem 40 helyet javítva pozícióján az 505.pontról a 466-ra ugrott.

Az intézmény fizika szakja az előkelő 185. helyet vívta ki a világ egyetemi fizikaoktatásában,  a növény- és állattudomány szakterületet a 280., a kémia szakterületet pedig a 489. helyre rangsorolták.

Míg eddig a U.S. News & World Report amerikai oktatáskutató és -elemző kiadócég által közreadott rangsor a világ 65 országának ezer egyetemét hasonlította össze, addig idén már 74 ország 1250 intézményének listáját tették közzé.

Az összesítés elkészítésekor tizenhárom mutatót vizsgálva figyelembe vették többek között az intézmények globális és regionális ismertségét és elismertségét, a kutatói teljesítményt (a publikációk alapján), valamint a nemzetközi együttműködéseket is.

A rangsort három amerikai egyetem – a Harvard University, a Massachusetts Institute of Technology és a Stanford University – vezeti.

Kép: U.S. News