Első helyen a Biológiai Intézet mentoráltja

2020.06.18.
Első helyen a Biológiai Intézet mentoráltja
Nguyen Eszter, az ELTE  Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium tanulója nyerte a Tudományos Diákkörök XX. Kárpát-medencei Konferenciájának nagydíját a Molekuláris és mikrobiológia, genetika szekcióban.

A Kutató Diákok Mozgalma szervezésében a Tudományos Diákkörök XX. Kárpát-medencei Konferenciájának (TUDOK) döntőjét 2020. június 12–13. között rendezték meg. A járványügyi helyzet miatt az eredeti, debreceni helyszín helyett a döntőt online tartották.

Nguyen Eszter, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium 11. osztályos tanulója A felszín előkezelésének hatása embrionális idegszöveti sejtek letapadására és a sejttenyészetek fejlődésére című előadásával elnyerte a Molekuláris és mikrobiológia, genetika szekció nagydíját. Felkészülését Schlett Katalin és Tárnok Krisztián, illetve az Idegi Sejtbiológiai Kutatócsoport tagjai segítették.

Jutalma 30 felvételi pont, illetve lehetősége lesz a stockholmi Nobel-díj átadón való részvételre. Díjazottként indulhat a felsőoktatásban kutatást végző hallgatók számára kétévente megrendezésre kerülő Országos Tudományos Diákköri Konferencián is.

Az ELTE Természettudományi Karán (TTK) működő Biológiai Intézetben Müller Viktor tudományos munkatárs vezetésével 2019 tavaszán indult el a kutatómunka iránti érdeklődést elősegítő, középiskolásoknak szóló mentorprogram. Nguyen Eszter tizedikes középiskolásként kapcsolódott be az ELTE TTK Élettani és Neurobiológiai Tanszék Idegi Sejtbiológiai Kutatócsoportjában folyó munkába.

A tavaszi félévben heti rendszerességgel járt be a laboratóriumba, hogy az embrionális idegsejttenyészetek készítésének lépéseit, az embrionális egéragy hippokampuszának steril körülmények közötti izolálását elsajátítsa. Nyáron három héten keresztül, naponta bejárva követte, hogy az idegsejttenyészetek fejlődését a kiültetési felület előkezelése, illetve az alkalmazott tápfolyadék hogyan befolyásolja. Az ekkor készített mikroszkópos felvételeket 2019 őszén több ezer sejt és nyúlvány pozíciójának képelemző programmal történő meghatározásával elemezte és összesítette. Eredményeiről a 2020. február 14–15. között a Veszprémben megrendezett Élet- és környezettudományi Tematikus Konferencián számolt be, ahonnan a Kárpát-medencei döntőre is továbbjutott. Tervei szerint 2021-ben az ELTE TTK Biológia BSc szakra nyújtja be jelentkezését, és kutatásait is folytatni szeretné.

Forrás: ELTE Biológiai Intézet
A borítófotón Nguyen Eszter (középen) és az Idegi Sejtbiológiai Kutatócsoport tagjai (balról jobbra: Rátkai Anikó, Schlett Katalin, Tárnok Krisztián, Ignácz Attila és Bencsik Norbert) láthatók.