ELTE–Afrika Partnerségi Fórum az ELTE-n

2023.05.25.
ELTE–Afrika Partnerségi Fórum az ELTE-n
Afrikai egyetemek, nagykövetségek és hazai vállalatok képviselői tanácskoztak a jó gyakorlatokról és együttműködési lehetőségekről az ELTE meghívására.

Bár az ELTE nemzetközi aktivitásának középpontjában az európai kooperációk állnak, az egyetem tudatosan fejleszti közép-ázsiai, távol-keleti, afrikai, észak- és latin-amerikai kapcsolatait is. Afrika Stratégiájának 2022 végére kitűzött célja tíz afrikai ország tíz felsőoktatási intézményével jól működő, aktív kapcsolat kiépítése volt, ám az egyetem mindezidáig 17 afrikai egyetemmel kötött szerződést, közülük kilenc szubszaharai országban működik.

Az ELTE az elmúlt időszakban több eseményen is részt vett a stratégia kapcsán, a programsorozat következő, kiemelkedő fordulója 2023. május 23-án az ELTE–Afrika Partnerségi Fórum volt. A találkozó módot adott az intézményközi és régiók közötti együttműködési lehetőségek feltárására, a jó gyakorlatok, harmadik missziós tevékenységek megosztására, valamint további együttműködések körvonalazására-kiépítésére. 

Az Aula Magnában megrendezett fórumon a résztvevők száma elérte a másfél százat: az ELTE és húsz afrikai egyetem vezetői mellett tíz afrikai követség és hazai vállalatok képviselői is megjelentek, jelen voltak civil szervezetek munkatársai és az ELTE nemzetközi hallgatói is. Az afrikai felsőoktatást Burkina Faso, a Dél-afrikai Köztársaság, Elefántcsontpart, Gambia, Kenya, Marokkó, Nigéria és Tanzánia intézményei képviselték.

A rendezvény a Ballet Camara szenegáli tánccsoport különleges bemutatójával kezdődött. A megjelenteket Hamar Imre nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettes üdvözölte, akinek nevéhez az egyetemi Afrika Stratégia köthető, majd Borhy László rektor fejezte ki örömét a kapcsolatok erősítését és bővítését szolgáló fórum létrejötte miatt. Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium  államtitkára, valamint Lengyel Miklós, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára a rendezvényt Magyarország és Afrika megújuló partnerségének egyik útjaként, az oktatás, a kutatás és az innováció terén szorosabb együttműködés lehetőségeként emelték ki köszöntőjükben.

A délelőtti fórumon Fehér Tamás, Magyarország ghanai nagykövete Magyarország nyugat-afrikai diplomáciai törekvéseit foglalta össze, felszólalását Tromler Miklós, Magyarország marokkói nagykövete, valamint Abdelkarim Hermi, Tunézia magyarországi nagykövete bővítették.

A programban az ELTE több oktatója is szerepelt előadással. Pálfi László, a Doktori Iskola munkatársa a magyarországi Afrika-tanulmányokról beszélt, hagyományokról, eredményekről és lehetőségekről egyaránt szólva.  Réthelyi Orsolya habil. egyetemi docens, a BTK nemzetközi ügyekért felelős dékánhelyettese A kutatás és oktatás összekapcsolása a mai nyelvekben: holland, afrikaans, angol és ezeken túl című előadásával kötötte le a közönség figyelmét.

Málnási-Csizmadia András, az ELTE Biokémiai Tanszék professzora személyes hangú élménybeszámolót tartott kenyai utazásának tapasztalatairól, segítségnyújtás vagy befektetés kérdésén töprengve. Márkus Eszter, a Bárczi oktatási ügyekért felelős dékánhelyettese az ADRA Alapítvánnyal közös, kenyai iskolfejlesztési projektet ismertette, Mihucz Viktor habil. egyetemi docens, az ELTE Kémiai Intézet munkatársa pedig interkulturális tapasztalatait és a transzdiszciplináris oktatás eredményeit osztotta meg a hallgatósággal a CHARM-EU mesterképzése kapcsán.

A délelőtt folyamán felszólalt még Végh Nóra, az Afrikáért Alapítvány projektkoordinátora, aki az alapítvány tehetséges afrikai diákjainak oktatói tevékenységéről számolt be. A Pécsi Tudományegyetem együttműködési projektjeiről és az afrikai partnerekkel való, másfél évtizedes kooperáció tapasztalatairól Taróssy István, a PTE oktatója, az Afrika Kutatóközpont vezetője beszélt.

Az ebédszünet alkalmat adott az ismerkedésre, személyes kapcsolatok építésére, a délutáni programban pedig az együttműködés lehetséges módjai kerültek a figyelem előterébe.

Bereczki Sándor Magyarország Ghana-i Nagykövetségéről és az Abidjan-i Kereskedelmi Irodától érkezve az elefántcsontparti oktatási intézményekkel való együttműködés változatait ecsetelte, majd Lehmann Miklós egyetemi docens a Tanító- és Óvóképző Kart mutatta be. Németh Katalin osztályvezető, intézményi Erasmus+ koordinátor Erasmus+ 20% és ICM mobilitás címmel adott elő, Luca Lafferton osztályvezető-helyettes, intézményi Stipendium Hungaricum koordinátor a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram részleteivel ismertette meg az afrikai vendégeket.

A rendezvény zárásaként személyes beszámolók hangzottak el afrikai ELTE-hallgatóktól, valamint a tunéziai Tunis el Manar Egyetem és az algériai Mohamed Khider Biskra Egyetem képviselőitől.

Az ELTE-Afrika Partnerségi Fórum beváltotta a hozzá fűzött reményeket, a rendezvényt a résztvevők rendkívül hasznosnak ítélték. A tervek szerint a mostani találkozót továbbiak sora fogja követni, aktivizálva és bővítve az ELTE afrikai kapcsolatait.