ELTE diplomások az MTA díjazottjai között

2018.05.15.
ELTE diplomások az MTA díjazottjai között
Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, az ELTE Sikerek korábbi előadója adta át az MTA 189. közgyűlésének 2018. május 7-i ünnepi ülésén az Akadémiai Aranyérmet, az Akadémiai Díjakat, a Wahrmann Mór-érmet, az Arany János-életműdíjat és az Akadémiai Újságíró Díjat. A díjazottak között minden évben több ELTE Diplomás is található.

Az Akadémiai Aranyérmet Kiefer Ferenc, Széchenyi-díjas nyelvész, az MTA Nyelvtudományi Intézet – Eötvös Loránd Tudományegyetem professor emeritusa vehette át. A rangos kitüntetést az MTA Elnöksége évente egy akadémikusnak adományozza kiemelkedő tudományos, közéleti, tudománypolitikai és tudományszervezői munkássága elismeréseként.

Akadémiai Díjban részesült Acsády László István, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet tudományos tanácsadója, aki az ELTE TTK -n szerzett oklevelet ('91). Az agyműködés kialakításában nélkülözhetetlen szerepet játszó talamusz szerveződésének és működésének újraértelmezéséhez vezető kiemelkedő kutatási eredményeiért kapta a díjat.

Balogh Margit, az MTA Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa a XX. századi magyar egyháztörténet terén végzett kiemelkedő kutatásaiért, valamint Mindszenty Józsefről írt biográfiájáért, kapott díjat. Balogh Margit az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán, történelem, magyar nyelv és irodalom szakon végzett.

Pusztai Tamás, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont tudományos tanácsadója, az ELTE TTK alumnusa a heterogén kristálycsíra-képződés fázismező-elméleti leírásának megalapozásáért, a spirálozó eutektikus dendritek fázismező-elméleti modelljének kidolgozásáért, valamint a polikristályos megszilárdulás térelméleti módszerének kifejlesztésében játszott meghatározó szerepéért részesült az elismerésben.

Török Ákos, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Kar Geotechnika és Mérnökgeológia Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára, az ELTE TTK alumnusa ('86) a műemléki kőanyagokat és mállási folyamataikat bemutató, kiemelkedő színvonalú mérnökgeológiai kutatásaiért kapott díjat. 

ELTE Alumni
Facebook