ELTE Központ nyílik Pekingben

ELTE Központ nyílik 2015. október 24-én Pekingben, a Beijing Foreign Studies University-n. A Központ céljai közé tartozik majd az Eötvös Loránd Tudományegyetem kínai láthatóságának növelése, oktatási és tudományos együttműködéseinek fejlesztése, kiépítése.

A megnyitó alkalmából az ELTE delegációja szorosabbra fűzi az együttműködést Kína legjobb egyetemeivel. A delegáció tagjai: Mezey Barna rektor, Borhy László, a BTK dékánja és Hamar Imre, az Egyetemen működő Konfuciusz Intézet igazgatója. Az utóbbi években az Eötvös Loránd Tudományegyetem több, Európán kívüli területen is erősítette nemzetközi kapcsolatait, ennek jegyében az Egyetem képviselői meglátogatják a Tshingua University-t, a Beijing University-t, valamint Sanghaj két kiemelkedő egyetemét, a Fudan University-t és az East China Normal University-t is.

A látogatással egy időben Pekingben és Sanghajban koncertezik az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bartók Béla Énekkara és Egyetemi Koncertzenekara. A több mint 80 fős csoport október 22–29. közt több koncertet ad, először a pekingi ELTE Központ megnyitása alkalmából, majd a pekingi zeneakadémián és végül a Shanghai Foreign Studies University-n is. A műsorban felcsendülnek többek közt Liszt Ferenc, Kodály Zoltán és Bartók Béla művei. Vezényel: Kovács László, az ELTE „Eötvös” Művészeti Együttesének igazgatója.

Szintén október végén az Egyetem hallgatói szervezetei részt vesznek a Budapest testvérvárosa, Peking által szervezett International Youth Organization Forum & Beijing Sister City Youth Camp (Nemzetközi Ifjúsági Szervezetek Fóruma & Peking Testvérvárosainak Ifjúsági Tábora) programon. A rendezvényen a kiutazó hallgatókért felelős ELTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzat (EHÖK) és az érkező külföldi hallgatókért felelős ESN ELTE is képviselteti magát. A Fórum a hallgatói szervezetek megismerése mellett a következő témákra koncentrál: a jogrendszer felépítése és a városirányítás, az ifjúsági jogok védelme és a bűnmegelőzés, valamint az ifjúsági jogszabályok és az ifjúságpolitika.

Sanghajban egyébként is az oktatás kerül a középpontba, hiszen 2015. október 30-án rendezik meg a rangos Sanghaji Oktatási Kiállítást, amelyen szintén elérhetőek lesznek az Eötvös Loránd Tudományegyetem tájékoztató anyagai.


2015.10.21.