ELTE Központ nyílt Pekingben

ELTE Központ nyílt 2015. október 24-én Pekingben, a Beijing Foreign Studies University-n. A Központ céljai közé tartozik az Eötvös Loránd Tudományegyetem kínai láthatóságának növelése, oktatási és tudományos együttműködéseinek fejlesztése, kiépítése. A megnyitó alkalmából Kínába látogatott az ELTE delegációja: Mezey Barna rektor, Borhy László, a BTK dékánja és Hamar Imre, az Egyetemen működő Konfuciusz Intézet igazgatója. A megnyitón szintén részt vett Hudecz Ferenc, az ELTE korábbi vezetője is, aki a Hanban (Kínai Nyelvoktatási Tanács) tiszteletbeli tagja.

Egyetemünk delegációját október 22-én fogadta díszvacsorán Magyarország kínai nagykövete, Szilas Cecília. Az ELTE Kínai Központját a Beijing Foreign Studies University (BFSU) campusán nyitották meg, a megnyitón részt vett Yan Guohua, a BFSU rektorhelyettese, Szilas Cecília nagykövet asszony és Buslig Szonja, a Pekingi Magyar Kulturális Intézet igazgatója is. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem az első magyar intézmény, amely központot hoz létre Kínában, a BFSU Kína legnagyobb, tizenhat ország húsz egyetemére kiterjedő Konfuciusz-hálózatát építette ki.

A Központ avatását követően Kína három legjobb egyetemét (Pekingi Egyetem, Tsinghua Egyetem és Fudan Egyetem) is felkereste a delegáció, utóbbi intézménnyel és a Kelet-kínai Tanárképző Központtal együttműködési keretmegállapodást írt alá Mezey Barna rektor úr. A Kelet-kínai Tanárképző Központ részéről Chen Qun rektor, a Fudan Egyetem részéről Xu Ningsheng elnök szignálta a megállapodást.

A látogatással egy időben – története során először - Kínában koncertezett az ELTE Bartók Béla Énekkara és Egyetemi Koncertzenekara, Kovács László Liszt-díjas karnagy vezetésével, a Pekingi Idegen Nyelvi Egyetem (BFSU) és a Sanghaji Idegen Nyelvi Egyetem (SISU) meghívására, a Hanban kiemelt támogatásával. 2015. október 22 és 29 között az Együttes 80 tagja négy koncertet adott Pekingben és Sanghajban. Az egyetemtörténeti jelentőségű első kínai koncertkörutat, amely az ELTE előző rektorának kezdeményezésére jött létre, több éves előkészítő munka előzte meg. A nyitókoncertre október 24-én a BFSU zsúfolásig megtelt 900 fős színháztermében került sor. A közönséget köszöntötte Szilas Ceclília, Zhao Min professzor, a vendéglátó egyetem rektorhelyettese és Mezey Barna. Jelen voltak Wang Feng, a Hanban osztályvezetője, Hudecz Ferenc, Borhy László, Hamar Imre és Buslig Szonjam a pekingi Magyar Kulturális Intézet igazgatója.

A programban Liszt, Bartók és Kodály mellett Orbán György – az együttes számára komponált  – műve (Magnificat 3.tétel) is szerepelt. A kínai közönség nagy örömmel fogadta az Együttes programjába beiktatott kínai kompozíciót (Jázmin virág) is, amelyet magyar és kínai diákokból álló kórus adott elő. A kiutazás létrejöttében kiemelt szerepet játszott a Kínai Nyelvoktatási Tanács (Hanban) vezetője, Xu Lin miniszter, valamint az ELTE Konfuciusz Intézet kínai igazgatója, Li Min asszony, további jelentős támogatást nyújtott az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap (NKA). A négy hangversenyen (a Pekingi Idegen Nyelvi Egyetemen, a Nyugat-Peking Kulturális Központban, a Sanghaji Idegen Nyelvi Egyetem két campusán) összesen közel négyezerötszáz néző volt kíváncsi az ELTE együttes koncertjére.

Az utazáson készült képekből válogatás található az ELTE BTK Facebook-profilján és az Eötvös Művészeti Együttes profilján.

2015.11.09.