ELTE-s aranyérem New Yorkból

2019.11.20.
ELTE-s aranyérem New Yorkból
A Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék munkatársai megnyerték a Dream Challenges nemzetközi gépi tanulási versenyt, amelyen a résztvevőknek vérmintából származó génexpressziós adatok alapján kellett minél pontosabban meghatározni, hogy a páciens a terhesség hányadik hetében jár éppen.

Az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékének két munkatársa, Csabai István professzor és doktorandusza, Pataki Bálint Ármin első helyezést ért el New Yorkban, a Dream Challenges nemzetközi gépi tanulási versenyen, ahol vérmintákból kellett a várandósság idejét megbecsülni, segítve a terhességi komplikációk diagnosztizálását. A további dobogós helyezéseket a Michigani Egyetem és a pekingi Tsinghua Egyetem csapatai szerezték a New Yorkban megtartott konferencián.

Csaknem 500 résztvevő regisztrált a világ minden tájáról a Dream Challenges szervezésében megrendezett versenyre, amelyen a résztvevőknek vérmintából származó génexpressziós adatok alapján kellett minél pontosabban meghatározni, hogy a páciens a terhesség hányadik hetében jár éppen. A szervezők 149 terhes pácienstől összesen 735 mintát bocsátottak a versenyzők rendelkezésére.

A minták egy részéhez megadták a terhességi időt és a génexpressziós adatokat is, amelyen a versenyzők betaníthatták a modelljeiket.

Az adatok egy másik részéhez viszont csak a génexpressziós adatokat publikálták, amelyek alapján a versenyzőknek kellett megbecsülni a terhességi időt. Ezen becsléseket összehasonlították a más módszerekkel meghatározott terhességi időkkel, így a versenyzők teljesítménye összemérhetővé vált.

A terhesgondozás során alapvető szükséglet a terhességi idő meghatározása. A terhességi idő pontatlan meghatározása szükségtelen beavatkozásokkal járhat. Jelenleg a terhességi idő meghatározása az utolsó menstruációs cikluson és/vagy ultrahangos vizsgálatokon alapszik. Génexpresszió általi pontos terhességi idő megállapítása ultrahangos vizsgálatokkal kombinálva segíthet minél korábban azonosítani a komplikált terhességeket, melyekre így nagyobb figyelem juthat. Jelenleg is folyik a verseny egy további fordulója, ami ezt a kérdéskört célozza meg.


A verseny szervezői és középen Pataki Bálint Ármin

Forrás: ELTE TTK