ELTE-s aranyeső a 13. KEK-en

2022.03.10.
ELTE-s aranyeső a 13. KEK-en
Három aranyérmet szereztek az ELTE csapatai Budapesten a Kárpát-medencei Egyetemek Kupáján, ahol tíz sportág 1200 versenyzője mérte össze erejét.

Az ELTE-BEAC és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem által szervezett versenyre budapesti és vidéki egyetemek mellett több csapat érkezett Erdélyből, a Vajdaságból, Kárpátaljáról és a Felvidékről. A multisport esemény az asztalitenisz, kosárlabda, röplabda, labdarúgás, futsal mellett idén teqball, darts, e-sport és sakk tornával egészült ki. A 2022-es torna az ELTE-BEAC Pluhár István labdarúgópályán kezdődött ikonikus BEAC – KEK Felvidék válogatott párharccal, amelyet a KEK Felvidék válogatott nyert 6-3-ra.

A kosárlabda tornán a nőknél a Budapesti Corvinus Egyetem, míg a férfiaknál az Eötvös Loránd Tudományegyetem sportolói állhattak a dobogó legfelső fokára. Az 5. alkalommal megrendezett röplabdatornán a nőknél szintén az ELTE bizonyult a legjobbnak, míg a férfiaknál a Szegedi Tudományegyetem, mix kategóriában pedig a Budapesti Corvinus Egyetem zsebelte be az első helyezésért járó vándorkupát. Az öregdiákoknál az erdélyi Villám Kolozsvár csapata aratott fényes sikert.

A futsaltorna döntőjének kezdőrúgását Pánczél Károly, az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke végezte el. A döntő mérkőzést a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem játszotta, a kupát végül tizenegyespárbajjal az ELTE csapata szerezte meg. A félidőben a Ludovika SE és a BEAC cheerleader csapatai szórakoztatták a közönséget.

Az esemény egyik kiemelt programja volt szombaton a II. KEK Run, amelyen több százan álltak rajthoz, köztük Becsei András, az OTP Bank Budapesti Régiójának ügyvezető igazgatója, Juhász Péter, a MEFS főtitkára, Murai László, a HÖOK elnöke, valamint Kazi Tamás, a Fradi sportolója, 34-szeres magyar válogatott középtávfutó, olimpikon. A mezőnyt Deli Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora indította útjára. A versenyt 5,5 km-en és 10 km-en a férfiaknál Kovács Attila (SZoESE), a nőknél 5,5 km-en Tóth Dorka Sára, míg 10 km-en Kovács Éva, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója nyerte.

A 2020-ban felbukkanó koronavírus-járvány után most háború dúl a szomszédunkban, azonban a KEK-en résztvevő fiatalok évről-évre megmutatják, hogy a sport ezekben az időkben is különleges összetartó és közösségformáló erővel bír – mondta a díjátadón Pánczél Károly, az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke. A szervezők idén is megtartották jótékonysági gyűjtésüket, melynek során hagyományosan nehéz körülmények között élő kárpátaljai gyermekeket támogatnak. 2022-ben a Tiszaújlaki 2. számú Széchenyi István Középiskola diákjai számára gyűjtöttek sportfelszereléseket és adományokat.

A 2022-es torna részletes eredményei a KEK honlapján olvashatók, a következő kupát 2023 márciusának első hétvégéjén rendezik meg.