ELTE-s díjazottak a nemzetközi matematikaversenyen

Az Egyetemi Hallgatók Nemzetközi Matematikaversenyét (International Mathematics Competition for University Students) 2014. július 29. és augusztus 4. között rendezték a bulgáriai Blagoevgrádban. A versenyen a világ 73 egyetemének 324 legtehetségesebb diákja vett részt.


Dankovics Attila, Nagy János, Nagy Donát, Bodor Bertalan, Kalina Kende és Pach Péter Pál

Egyetemünk csapata kiemelkedő eredményt ért el: Dankovics Attila egyéniben a 2. helyezést szerezte meg Yoav Krauz, a Tel Aviv Egyetem hallgatója mögött: a több mint háromszáz induló közül ők ketten kaptak kiemelt I. díjat. Az ELTE csapatából I. díjas lett még Bodor Bertalan, Nagy Donát és Nagy János, Kalina Kende pedig II. díjat nyert. A mezőny erősségét jelzi, hogy Lisa Sauermann – aki 4 arany-, és egy ezüstéremmel a matematikai diákolimpiák valaha volt második legeredményesebb diákja – a 6. helyen végzett.

Az egyetemek közötti, évről évre egyre kiélezettebb versenyben az izraeli egyetemek legjobb diákjaiból válogatott Izraeli Nemzeti Csapat mögött az ELTE csapata 2. helyezést ért el. Olyan rangos egyetemek ifjú matematikusai végeztek hallgatóink mögött, mint a Moszkvai Állami Egyetem, a bonni Rheinische Friedrich-Wilhelms Egyetem, a Yale, vagy a prágai, a krakkói és a göttingeni egyetemek. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem csapata a 32. helyet szerezte meg.

A csapatot Pach Péter Pál kísérte és vezette, a válogatást és szervezést Frenkel Péter, Keleti Tamás egyetemi docens, Kós Géza adjunktus és Pach Péter Pál végezte. Kós Géza idén tavasszal is tartott feladatmegoldó szemináriumot, melynek fő célja, hogy a csapattagok (és a potenciális jövőbeli csapattagok) megfelelő stílusú és nehézségű feladatokon gyakorolhassanak. A csapat részvételét a Pázmány Eötvös Alapítvány, az ELTE TTK Hallgatói Önkormányzata és a Matematika Oktatásáért és Kutatásáért Alapítvány támogatta.

2014.08.27.