ELTE-s diplomafilm Cannes-ban

2022.04.25.
ELTE-s diplomafilm Cannes-ban
Szelestey Bianka "Hajszálrepedés" című alkotásával először került be ELTE-n készült film a legfiatalabb alkotógenerációt bemutató La Cinef programjába.

A 75. Cannes-i Filmfesztivál diplomafilmeket felvonultató La Cinef versenyébe 1528 nevezésből 16 alkotást válogattak, köztük egy magyar kisfilmet. A Hajszálrepedés Szelestey Bianka diplomafilmje, az ELTE Filmtudomány mesterszakán a KMH Film produkciójában, a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült 2021-ben.

A film főhősének, Lenkének szembe kell néznie a ténnyel, hogy kár tovább kapaszkodnia haldokló kapcsolatába, miután párja, Áron 8 év után, épp egy családi vacsora előtt kiböki, hogy szakít vele. A szakítást hozó vitát nem más, mint néhány hajszál robbantja ki. De valóban emiatt kerül rá sor? Valóban váratlanul alakulnak így az események? A fiatal lány a vacsora alatt végigjárja az elengedés fázisait, és kétségbeesett tettel bizonyítja, mennyit ér a kapcsolatuk.

„Hogyan lehet utat engedni a változásnak és egy újabb önmagunk megszületésének? Nem volt célom megválaszolni. Éppen csak feltenni a kérdést Lenkén keresztül, hátha lesz, aki felel rá, és akár csak a saját életén változtat miatta” – mondja filmjéről Szelestey Bianka.

A főszerepeket Kurta Niké, Váradi Gergely, Kubik Anna és Incze József játssza. Az operatőr Füzesi Tamás, a látványtervező Horváth Dominika, a hangmérnök Kissik Petra. Az alkotócsapat tagja többek között Polai Kristóf focuspuller, Endrédi Richárd fővilágosító, Nyitrai Balázs rendezőasszisztens és Becságh Dániel gyártásvezető.

Szelestey Bianka konzulense Maruszki Balázs, vezető tanárai Pálos György, Bacskai Brigitta és Ferenczi Gábor voltak, tanszékvezetője Kovács András Bálint. Az ELTE és a KMH Film közös produkciójában készült film producere Pfeiffer Linda és Pusztai Ferenc.

A vizsga- és diplomafilmeket bemutató La Cinef (korábban Cinéfondation) program a cannes-i fesztivál hivatalos része, az elmúlt években többek közt Mundruczó Kornél, Kocsis Ágnes, Szimler Bálint, Kárpáti György Mór és Andrasev Nadja korai alkotásai szerepeltek a programban.