ELTE-s doktorjelölt cikkét emelte ki az Institute of Physics

Nemes Frigyes, az ELTE PhD jelöltje a CERN részecskefizikai laboratórium LHC részecskegyorsítójának TOTEM kísérletében az LHC nyalábjának TOTEM adatokból történő rekonstrukciójával, az LHC nyaláb optika kalibrációjával foglalkozik. Cikkét a TOTEM kísérleti együttműködés kereteiben az Institute of Physics (IOP) egyik modern újságja, a New Journal of Physics közölte. A publikáció előkészítésének a TOTEM kísérlet keretein belül Nemes és Hubert Niewiadomski (CERN) volt a felelőse, az ELTE-s kutató felelőssége volt a publikáció folyóiratban történő megjelentetése is.

A cikket az Institute of Physics nemrégiben beválogatta az IOP Select Special collection cikkgyűjteményébe. A válogatást az IOP szerkesztői végzik 21 IOP folyóirat anyagából (a "Journal of Quantum Gravity"-től a "Semiconductor Science and Technology"-ig), olyan cikkeket keresve, amelyek lényeges előrelépést jelentenek egy adott tudományterületen és lényeges hatást gyakorolnak a jövőbeni kutatásokra. A New Journal of Physics-ből 2014-ben a részecskefizika és térelmélet szakterületről mindössze két cikk került be a válogatásba. Az IOP által kiválasztott cikkek 365 napig ingyen letölthetőek.

A cikkben közölt eredményeket korábban a kísérlet képviselőjeként Nemes Frigyes adhatta elő számos konferencián, beleértve a 2014 augusztusi 10th Workshop on Particle Correlation and Femtoscopy konferenciát és a 2014-es Zimányi Nehézionfizikai téli iskolát is. Nemes PhD-értekezésében a cikk a kísérleti munkáját leíró rész alapjául szolgál, az értekezés témavezetői Csanád Máté (ELTE), Csörgő Tamás (MTA Wigner és KRF).

A cikk itt olvasható.

2014.12.16.