ELTE-s energiakövetek

2017.05.16.
ELTE-s energiakövetek
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) Energiakövetek pályázatának díjazottjai között szerepel az ELTE TTK-ról Molnár Janka Sára elsőéves fizika és Csontos Csaba Péter elsőéves földrajz, valamint Nagy Bence negyedéves földrajz szakos hallgató.

A pályázatot a felsőoktatási intézményekben természettudományos tárgyakat hallgató diákoknak írták ki, melyre egyperces motivációs videóval és egy felső tagozatos általános iskolai vagy középiskolás korosztályra szabott tematikus tanóra vázlatával lehetett jelentkezni. A pályázók feladata az volt, hogy a lehető leghatékonyabban bővítsék az általános iskolai felső tagozatos és a középiskolás diákok ismereteit az energiatermelés és -felhasználás, valamint a tudatos energiafogyasztás és energiatakarékosság témakörében. A pályázat emellett a fesőoktatási intézményekben természettudományos tárgyakat hallgató diákokat is ösztönözni kívánta a témával kapcsolatos tudásuk elmélyítésére és kreatív, élményalapú átadására a megjelölt korosztálynak.

A díjátadón Dorkota Lajos, a hivatal elnöke hangsúlyozta, a MEKH feladata, hogy szabályozza és felügyelje az energiaszektor szereplőit, de fontosnak tartja a társadalmi felelősségvállalást is, ennek jegyében írták ki a pályázatot. A felhívásra összesen 39 pályamunka érkezett, melyek száma és magas színvonala miatt végül négy győztest hirdettek. Az ELTE-s díjazottak mellett elismerésben részesült Gyulánszki Zsuzsanna, a Szegedi Tudományegyetem harmadéves hallgatója is.

A díjazott energiakövetek 300 ezer forintos jutalmat, valamint lehetőséget nyertek arra, hogy az oktatásban is kipróbálhassák magukat. A közeljövőben előadói tréningen vehetnek részt, ahol a felkészülésben segítik őket, hiszen idén szeptember és december között nyertes óraterveik alapján általános és középiskolákban órákat tartanak országszerte.

A zsűriben a pályázatok szakmai tartalmának értékeléséről Grabner Péter, a MEKH elnökhelyettese, az oktatásszakmai értékelésről Czippán Katalin környezeti nevelési és kommunikációs szakember gondoskodott. Hozzájuk csatlakozott a társadalmi felelősségvállalási program mellé álló Cseh László olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok úszó.

Forrás