ELTE-s fejlesztő applikáció óvodásoknak

2021.04.14.
ELTE-s fejlesztő applikáció óvodásoknak
Az Alfi magyar nyelvű, ingyenes applikációcsomag, amelyet magyar kutató pszichológusok, biológusok és informatikusok fejlesztettek az ELTE Természettudományi Kar Alfa Generáció Laborjában, kifejezetten az óvodás korú gyermekek részére. Pozitív hatásának teszteléséhez jelenleg is önkénteseket várnak.

Az ELTE pszichológusai, biológusai és informatikusai által összerakott applikáció biztonságos és gyerekbarát fejlesztő játék, az adott korcsoportnak szóló tartalmakkal. Elsősorban a 4–6 éves gyerekeknek ajánlják, és olyan játékokat tartalmaz, melyek fejlesztik a kreativitást, a memóriát, a logikai és érzelmi készségeket, valamint a társas interakciókra is ösztönöznek.

A projekt résztvevői emellett szeretnének a szülőknek segíteni az egészséges mennyiségű képernyőidő betartatásában és az ezzel kapcsolatos konfliktusok elkerülésében is. A reklámmentes, ingyenesen letölthető alkalmazás odafigyel a képernyőidő szabályozására is: ha elérkezik a szülő által beállított játékidő vége, akkor az app először álmos lesz, aztán el is alszik. De be lehet állítani rajta azt is, hogy jelezze az esti mese idejét, ráadásként pedig felajánlja A Kék Ajtó titka című mese interaktív, állatkerti kalandjait.

Kezdőalkalmazásként beállítva Alfi megszűri, milyen alkalmazásokat láthat és használhat a gyermek. A szülő kiválaszthatja a telepített alkalmazások közül, hogy melyeket jelenítse meg – ebben a kutatók ajánlásokkal segítik a szülőt.

Az applikáció pozitív hatását tudományos módszerekkel is vizsgálják, most is várnak résztvevőket, akik segítenének tesztelni, lehet-e egy ilyen applikációval fejleszteni a gyerekek készségeit. A kutatás két játékos tesztalkalomból és Alfi kipróbálásából áll. Aki gyermekével jelentkezne a kutatásba, attól azt kérik, előtte ne töltse le gyermekének az applikációt. A tesztek helyszíne az ELTE TTK lesz (1117, Budapest, Pázmány Péter stny. 1/C).

Jelentkezés 
Az app letöltése

Forrás: ELTE TTK