ELTE-s győztes a K&H Diákkupán

A Berezvai Zombor (ELTE, Társadalomtudományi Kar, Közgazdaságtudományi Tanszék), Tuza Ágnes (Budapesti Corvinus Egyetem) és Vági Margit (Budapesti Corvinus Egyetem) összetételű Ménage á trois csapat nyerte az idei K&H Diákkupát. A bank ötödik alkalommal rendezte meg a főiskolai és egyetemi hallgatók országos online bankszimulációs versenyét, amelyen összesen 285 csapat és 855 versenyző indult. A verseny központi témája a hitelkihelyezés, a jó hitelportfólió összeállítása volt.

A verseny selejtezője és középdöntője során a résztvevők egy virtuális kereskedelmi bank felsővezetőiként hoztak döntéseket, többek között a hitel- és betéti kamatokról, a kezelési költségekről, a fedezeti hányadokról, a befektetési politikáról, a biztosítási díjakról, illetve a bank működésének néhány egyéb eleméről (például a dolgozók számáról és béréről vagy a marketing-költségvetésről).

A 2013. november 22-én, a bank székházában rendezett döntőn a legsikeresebb tíz csapat vett részt. A résztvevők egy tízperces prezentációban vázolták a hazai megtakarítási piac várható alakulását, de különböző statisztikai és vállalati pénzügyi feladatokat is megoldottak, illetve Lehet-e fun a bankolás? témában tartottak miniprezentációt. A győztes csapat jutalmul ellátogathat Brüsszelbe, a KBC bank- és biztosítási csoport központjába.

Berezvai Zombor elmondta, hogy a csapat tagjai közösen alakították ki a legeredményesebb stratégiát és felelősségi köröket. A közgazdász-hallgató többek között olyan számítási segédleteket készített, amelyek támogatták a döntéshozatalt és az optimális stratégia megtalálását. „Ez egy olyan feladat, ami nagyon sok ponton hasonlít a közgazdasági gondolkodáshoz és módszertanhoz, így a közgazdasági elemző mesterszak tárgyai sokat segítettek abban, hogy strukturáltan tudjam végiggondolni a kérdéseket és olyan programokat készíthessek, amelyek valóban hasznosak és jól is működnek” – tette hozzá.

K&H Diákkupa

2013.12.13.