ELTE-s hallgatók a 27. IMC nemzetközi matematikaversenyen

2020.08.06.
ELTE-s hallgatók a 27. IMC nemzetközi matematikaversenyen
Több díjat is elhoztak az Eötvös Loránd Tudományegyetem diákjai a matematika szakos hallgatók idei nemzetközi versenyéről, a 27. International Mathematics Competition for University Students megmérettetésről.

A csaknem három évtizedre visszatekintő eseményt idén nem a megszokott helyen, a bulgáriai Blagoevgradban rendezték meg, hanem online formában bonyolították le. Ennek köszönhetően azonban megnövekedett a versenyzők száma: 546 versenyző vett részt a megmérettetésen.

45 ország összesen 130 egyetemének hallgatója mérte össze tudását a nemzetközi versenyen.

Az online rendezvény egyik fő szervezője, valamint informatikai hátterének kidolgozója Kós Géza, az ELTE TTK Analízis Tanszék adjunktusa volt. A versenyzők elsősorban egyénileg szerepeltek, de a nagyobb létszámmal szereplő egyetemek hallgatói csapatokba szerveződtek. Összesen 95 ilyen csoport alakult, a 96. a „Csapat nélküli diákok csapata” volt.

Egyetemünk két, egyenként ötfős csapattal vett részt a versenyen. Az ELTE-s versenyzők mind a matematika alapszak hallgatói voltak az elmúlt tanévben, és valamennyiük szereplését díjjal jutalmazták: Gáspár Attila, Borbényi Márton, Szabó Kristóf, Imolay András, Matolcsi Dávid és Hoang Anh Tran első díjat; Schweitzer Ádám, Csahók Tímea és Csáji Gergely második díjat; Zólomy Kristóf pedig harmadik díjat kapott.

A csapatok versenyében az ELTE „A” csapata a 4. helyen végzett, míg a „B” csapat a 23. helyet szerezte meg. Összesítésben az izraeli nemzeti csapat lett az első, második lett a Szentpétervári Állami Egyetem csapata, harmadik pedig a Moszkvai Fizikai Intézet csapata.

Az ELTE mindkét csapatának vezetője Ágoston Tamás, az ELTE TTK Matematikai Intézet doktorandusza, helyettes vezetője pedig Porupsánszki István, az ELTE Természettudományi Karán végzett matematikus mesterszakos hallgató volt.

Forrás: ELTE TTK