ELTE-s hallgatók sikere az OTDK "FiFöMa" szekciójában

2021.04.14.
ELTE-s hallgatók sikere az OTDK
2021. április 6–9. között a Szegedi Tudományegyetem rendezte a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Fizika, Földtudományok és Matematika Szekciójának rendhagyó, online programsorozatát. Az ELTE Természettudományi Kar hallgatói minden tagozatban kimagaslóan teljesítettek: 23 első díjat, 17 második, 7 harmadik helyezést hoztak el és 20 különdíjban részesültek.

Az OTDT FiFöMa Szekció Szakmai Bizottság elnöke, Horváth Ákos fizikus, az ELTE egyetemi docense beszédében hangsúlyozta, hogy a verseny a motiváció eszköze, a kutató gondolkodásmódot szeretnék fejleszteni a diákokban. 

A FiFöMa Szekcióban Kincses Dániel, az ELTE fizikus doktorandusza tartotta a Roska Tamás Tudományos Előadást, aki úgy beszélt az ősrobbanás megértéséhez vezető atommagütközésről, hogy közben a kutatómunka, a diákkörözés, a konferenciázás élvezetességét érzékeltette saját élettörténetével. Az Imreh Csanád-díjat az ELTE Atomfizikai Tanszék docense, Csanád Máté kapta.

Az idei konferencián 120 fizikai (41%), 66 földtudományi (23%), 53 matematikai (18%), 52 társadalomföldrajzi (18%) prezentáció került képernyőre, az előadókat 376 témavezető segítette a felkészülésben. Összesen 166 díj és jutalom talált gazdára. Az ELTE hallgatói 23 első díjat, 17 második, 7 harmadik helyezést és 20 különdíjat kaptak.

Az adott részleg legjobb előadásáért járó mindegyik alszekciós prezentációs díjat ELTE-sek kapták: Pataki Katalin – Vajdovich Noémi Annamária (társadalomföldrajz alszekció), Komoróczki Eszter Mária (földtudományok), Csépai András (matematika), Farkas Borbála (fizika). A Doktoranduszok Országos Szövetsége különdíját Tóth Kristófnak (fizika) ítélték.

Az online program személytelenségét azzal a kezdeményezéssel is csökkentették a 35. OTDK FiFöMa Szekció szervezői, hogy közönségszavazást indítottak. A 4 nyertes közé került 2 ELTE-s is: a fizika alszekcióból Tóth Kristóf, a földrajz / földtudományok alszekcióból pedig Szabó Zita.

A Pro Scientia Aranyérmesek Társasága különdíját Csépai András, az ELTE matematikus hallgatója kapta. Emellett a Matematika szekció prezentációs díját, valamint a Topológia és algebrai geometria szekció I. díját is Csépai András kapta. Szintén különlegesség, hogy Csörnyei Géza a fizika alszekcióban 2 első helyezést is szerzett (az Extragalaktikus asztrofizika és gravitációkutatás és a Változócsillagok fizikája területeken).

A részletes eredménytáblázat:

A 36. OTDK FiFöMa Szekció programjainak – a több mint 70 éves tudományos diákköri mozgalom történetében először – az ukrajnai Beregszász városa ad majd otthont 2023-ban.

További információk: