ELTE-s innováció a JASCO Corporation műszereiben

2023.04.06.
ELTE-s innováció a JASCO Corporation műszereiben
A piacvezető műszergyártó Kardos József és Micsonai András fehérjeszerkezet-vizsgáló módszerét alkalmazza készülékeiben.

A cirkuláris dichroizmus (CD) spektroszkópia a fehérjemolekulák szerkezetének tanulmányozására alkalmas kísérletes technika. Kardos József és Micsonai András, az ELTE Biokémiai Tanszék kutatói BeStSel (Beta Structure Selection) néven új módszert fejlesztettek ki, amely a korábbi algoritmusoknál jóval pontosabban képes megbecsülni a CD spektrumból a fehérjék másodlagos szerkezetét és foldját. A módszert bemutató publikációikra eddig több mint ezerötszáz tudományos közleményben hivatkoztak. A kutatók létrehoztak egy felhasználóbarát webszervert is a tudományos közösség számára, amelyet már világszerte kutatók ezrei használnak.

Az ELTE hosszú távú együttműködést kezdett a tokiói székhelyű JASCO Corporation céggel a BeStSel módszer felhasználására a gyógyszeripar igényeit kielégítő, nagy áteresztőképességű CD készülékek kiértékelő szoftverében.

A terápiás célú fehérjék és antitestek fizikai tulajdonságainak tanulmányozása – beleértve a fehérjék másodlagos, harmadlagos szerkezetét és stabilitását – karakterizálásuk szerves részét képezi. A JASCO új kiértékelő szoftverrel ellátott CD készülékei kielégítik a legmagasabb gyógyszeripari standardokat, és tökéletes megoldást nyújtanak az ilyen alkalmazásokhoz.

A japán JASCO Corporation piacvezető az optikai spektroszkópiai és kromatográfiás készülékek fejlesztésében és gyártásában, amelyek során a legújabb innovatív technológiákat használja. A cég öt kontinens 57 országában biztosítja a tudományos kutatás és ipari alkalmazások műszeres hátterét.