ELTE-s kitüntetettek március 15. alkalmából

2014. március 14-én a Parlament Kupolatermében adták át Magyarország legrangosabb tudományos és kulturális területen végzett kimagasló teljesítményért járó díjait március 15-e alkalmából.

 

Magyarország köztársasági elnöke – a Kormány előterjesztésére – Széchenyi-díjat adományozott Schlett Istvánnak, az ÁJK Politikatudományi Intézet professor emeritusának a századforduló társadalmi mozgalmaival kapcsolatos kutatási tevékenysége, valamint a magyar politikai gondolkodásra nagy hatást gyakorló életműve elismeréseként.

Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal (polgári tagozat) kitüntetést vehetett át Weiss Emília, az ÁJK professor emeritusa az új Polgári Törvénykönyv kodifikációjával összefüggő másfél évtizedes tevékenysége, valamint a határon túl is nagyra becsült, példaértékű tudományos munkássága elismeréseként.

Magyar Érdemrend középkeresztje (polgári tagozat) kitüntetésben részesült a hazai jogtudomány és joggyakorlat terén végzett kiemelkedő színvonalú kutatói és oktatói tevékenysége elismeréseként Hamza Gábor, az ELTE ÁJK Római Jogi Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára és Tőkéczki László Béla, az ELTE BTK Művelődéstörténeti Tanszék tanszékvezető egyetemi docense, aki a magyar és az egyetemes történelem, a művészettörténet és művelődéstörténet értékeit és eredményeit egyaránt gazdagító kutatói és oktatói munkásságáért kapta az elismerést.

A Magyar Érdemrend tisztikeresztjét kapta Bartos Huba Géza, a BTK Kínai Tanszék egyetemi docense, Csányi Yvonne, a BGGyK Hallássérültek Pedagógiája Tanszék professor emeritája, Csepregi Márta, a BTK Finnugor Tanszék egyetemi docense, Jankovics István, az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium és Multidiszciplináris Kutatóközpont tudományos főmunkatársa, korábbi igazgatója és Szávai János, a BTK professor emeritusa  is. A Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetésben részesült Gilányi Tibor György, a TTK Fizikai Kémiai Tanszék egyetemi tanára és Pál Ferenc, a BTK Portugál Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára. Donáth Péter, a TÓK professor emeritusa és Szabóné Molnár Anna, a PPK Neveléstudományi Intézet nyugalmazott egyetemi docense Magyar Arany Érdemkeresztet vehetett át. Kisfaludi András, az ÁJK Polgári Jogi Tanszék egyetemi tanára Deák Ferenc-díjat kapott.

Szintén Széchenyi-díjat kapott Kotschy András, az ELTE Bartók Béla Énekkari és Egyetemi Koncertzenekari Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Forrás: kormány.hu

2014.03.17.