ELTE-s kitüntettek augusztus 20-án

A nemzeti ünnep alkalmából a köztársasági elnök, illetve az emberi erőforrások miniszterének megbízásából kitüntetéseket adtak át 2013. augusztus 19-én: a díjátadókon számos ELTE-s oktató és dolgozó munkáját ismerték el.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter a köztársasági elnöke megbízásából kitüntetéseket adott át a Parlamentben. A Magyar Érdemrend tisztikeresztje (polgári tagozat) kitüntetésben részesült

Klaudy Kinga nyelvész, a BTK Fordító- és Tolmácsképző Tanszék egyetemi tanára, az MTA doktora a fordítástudomány magyarországi meghonosítása érdekében végzett sokoldalú tevékenysége, eredményes oktatói munkája, a tudományos közéletben betöltött szerepe elismeréseként;
Kovács László Liszt Ferenc-díjas karnagy, érdemes művész, az ELTE „Eötvös” Művészeti Együttes és a Miskolci Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője, több évtizedes nemzetközileg is számon tartott, sokoldalú művészi munkássága elismeréseként, illetve
Menyhárd Attila, az ÁJK Polgári Jogi Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpont Jogtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa, az új Polgári Törvénykönyv kodifikációjával összefüggő másfél évtizedes tevékenysége elismeréseként.

Szintén elismerték Solymosi Lászlónak, az MTA levelező tagjának, a Debreceni Egyetem BTK Történelmi Intézet és az ELTE BTK Történelemtudományi Doktori Iskola egyetemi tanárának a középkori magyar királyság írásos dokumentumai és az egyháztörténet terén végzett tudományos eredményeit és oktatói tevékenységét.

A Magyar Érdemrend lovagkeresztje (polgári tagozat) kitüntetést kapott Horváth Zoltán, az Informatikai Kar dékánja, az elismerést Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter adta át. Ugyanebben az elismerésben részesült Kurucz Mihály, az Állam- és Jogtudományi Kar egyetemi docense, a kitüntetést Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter adta át. Szintén Magyar Érdemrend lovagkeresztje (polgári tagozat) kitüntetést vehetett át Friedrich Judit, a BTK Angol-Amerikai Intézet Anglisztika Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense, Magyar Arany Érdemkereszt (polgári tagozat) kitüntetésben részesült Király Zsolt, a BTK Angol-Amerikai Intézete Angol Nyelvpedagógiai Tanszékének egyetemi adjunktusa. A díjakat Balogh Zoltán, az emberi erőforrások minisztere adta át a köztársasági elnök megbízásából a Nemzeti Színházban.

A Magyar Tudományos Akadémia elnökének előterjesztésére  a Magyar Érdemrend lovagkeresztje (polgári tagozat) kitüntetésben részesült Weiszburg Tamás, a TTK Ásványtani Tanszék egyetemi docense is. A Magyar Éremrend középkeresztje kitüntetést vehette át Patthy László akadémikus, az MTA Természettudományi Kutatóközpont kutatóprofesszora, a TTK tudományos tanácsadója. A Magyarország köztársasági elnöke által adományozott elismeréseket Pálinkás József adta át az Akadémia Székházában.

A Magyar Érdemrend középkeresztje elismerést vehetett át M. Kiss Sándor, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Kara, Új- és Legújabbkori Történeti Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, az ELTE BTK oktatója és Tóth József, a TTK címzetes egyetemi tanára.

A felsőoktatás területén végzett kiemelkedő munkájáért Trefort Ágoston díjat kapott Dóczy Emilné, a Pedagogikum Központ Gazdasági Főosztály ügyvivő szakértője. A díjat Doncsev András parlamenti államtitkár, az emberi erőforrások miniszterének megbízásából a Szépművészeti Múzeumban adta át.

Orlóci László, az ELTE Füvészkert igazgatója kertészeti, botanikai, fajtanemesítési és kutatási munkájáért, a hidridciprusok nemzeti gyűjteményének kialakításáért vehette át a Fleischmann Rudolf díjat a Vidékfejlesztési Minisztériumban.

Forrás: www.kormany.hu

2013.08.23.