ELTE-s kutató a CMFE vezetőségében

2021.11.11.
ELTE-s kutató a CMFE vezetőségében
A brüsszeli székhelyű Európai Közösségi Média Fórum vezetői közé választották Velics Gabriellát, aki a nemzetközi szervezet tudományos kapcsolataiért felel majd.

A Community Media Forum Europe (CMFE) nemzetközi civil szervezetként és lobbistaként van jelen az európai szakpolitikai térben, részt vesz az Európa Tanács szakmai egyeztetésein, javaslatokat, észrevételeket fogalmaz meg az európai szintű ajánlásokhoz, emellett reprezentálja a közösségi rádiózást, televíziózást mindazon szervezetekben, amelyek az információszabadságról, az aktív állampolgári részvételről, a civil társadalom erősítéséről szólnak.

A CMFE közreműködésével adták ki többek között az Európai Parlament 2008-as közösségi médiumokról szóló indítványát, valamint a CoE Miniszterek Tanácsának 2009-es deklarációját a közösségi médiumok szerepéről. 2012-ben a CMFE és az EPRA (European Platform of Regulatory Authorities) együttműködésével került sor a Mapping Europe projektre, amely a tagállamokban – még a szakma számára is meglepően nagyszámú – összesen 2237 közösségi rádiót és 521 közösségi televíziót azonosított. 2020 júliusa óta a CMFE tagja a Global Forum for Media Development nemzetközi hálózatnak, amely közel 50 ország 100 olyan szervezetét jelenti, amelyek a minőségi újságírás és média érdekében fejtik ki sokrétű tevékenységüket (oktatás, érdekérvényesítés, kutatás, pályázatok).

Velics Gabriella szociológus, újságíró. Diplomáit az ELTE szociológia és média szakán szerezte. Több Vas megyei lapnál dolgozott újságíróként és több éves rádiós gyakorlatot is szerzett. Jelenleg az ELTE PPK Szombathely egyetemi docense. A Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Rádió­jának főszerkesztője. A közösségi rádiózást és a helyi kommunikációs rendszereket kutatja.

A tagválasztó közgyűlést a Hamburgban megrendezett II. Migration and Media Awareness konferencia keretében tartották, ahol a résztvevők azt vitatták meg, milyen lehetőségei vannak a 21. századi médiaműveltség és a kritikus médiaértés fejlesztésének területén a civilek által működtetett közösségi médiának. Az új vezetőség egyik célkitűzése a Mapping Europe Project folytatása, illetve a közösségi média fogalmának és gyakorlatának mind szélesebb körű beemelése az egyetemi oktatásba.

Forrás: ELTE PPK