ELTE-s kutató Európa vezető fiatal tudósai között

2017.08.16.
ELTE-s kutató Európa vezető fiatal tudósai között
Kubinyi Enikőt, az ELTE Etológia Tanszék tudományos főmunkatársát 2017 augusztusában tagjai közé választotta a Young Academy of Europe (YAE).

A YAE nemzetközileg elismert kutatókat tömörít, akik többféle tudományterületet ismernek és a tudománypolitika iránt is érdeklődnek, bizonyították vezetői képességeiket, ERC (Európai Kutatási Tanács) vagy más nagy pályázat nyertesei, ajánlólevelet kaptak az Academia Europaea vagy a YAE két tagjától, PhD-jük megszerzése óta pedig legfeljebb 12 év telt el.

"Nagyon megtisztelő, hogy a bizottság tagjává választott ilyen szigorú feltételek mellett. Még nem dolgoztam ehhez hasonló testületben, és a tudománypolitikát is csak kívülről követtem, ezért nagyon kíváncsi vagyok, hogy nyit-e új fejezetet a tagság az életemben. Ha igen, akkor az leginkább a tudománykommunikáció területéről indulhat, mert ebben van a legnagyobb tapasztalatom. Az már biztos, hogy az Academia Europaea szeptemberi konferenciáján a YAE és az ERC nyerteseinek képviselőjeként az ERC legfőbb döntéshozói előtt mutathatom be a kutatásainkat a friss tagságom kapcsán az MTA-n" – árulta el Kubinyi Enikő, aki az Eötvös Loránd Tudományegyetemről elsőként került az európai kutatók új nemzedékének kiemelt tagjait tömörítő YAE-ba. 

A szakember az ELTE TTK Etológia Tanszékén és az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoportban kollégáival

az emberrel együtt élő kutyák sikeres öregedésének folyamatát vizsgálja viselkedési, genetikai és idegtudományi szinten.

Az ERC támogatásával 2016 májusában indult projekt fő célja korszerű biológiai módszerekkel olyan módszer kidolgozása, amely a kutyáknál is mérhetővé teszi a kognitív hanyatlást. A kutatás lehetővé teszi a családi és munkakutyák egészséges élettartamának meghosszabbítását, egyúttal hozzájárul az emberi öregedés nemkívánatos folyamatainak megértéséhez is.

Korábbi interjúnk a kutatóval itt olvasható.