ELTE-s kutató képviseli Közép-Európát

Több ezerből mindössze három kutatót kért fel a European Research Council bizottsága arra, hogy beszéljen az EU tudománypolitikai vezetőinek részvételével zajló Excellence 2012 konferencián. Egyikük Vicsek Tamás, az ELTE Biológiai Fizikai Tanszék egyetemi tanára.

Több ezerből mindössze három kutatót kért fel az ERC (European Research Council, Európai Kutatási Tanács) által megbízott szakemberekből álló bizottság arra, hogy kutatásaikról és az európai kiválósággal kapcsolatos gondolataikról beszéljenek az EU tudománypolitikai vezetőinek részvételével zajló Excellence 2012 konferencián. Egyikük Vicsek Tamás, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Biológiai Fizikai Tanszék egyetemi tanára, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja.

Vicsek Tamás az első hazai természettudósok között nyerte el a European Research Council szenior kutatók számára kiírt kutatási támogatását 2009-ben. A fizikus az interdiszciplináris kategóriában részesült öt évre összesen 1,3 millió eurós támogatásban. A professzor jelenleg az élőlények kollektív mozgásával és viselkedésével foglalkozik, a kutatások tárgyát képező rendszerek rendkívül széles spektrumon mozognak; a sejtkultúráktól a madárcsapatokon át a repülő robotokig terjednek. Eddigi eredményeit számos alkalommal közölte a világ vezető tudományos folyóirata, a Nature is. Az akadémikus célja, hogy a csoportos mozgás kísérletekkel alátámasztott átfogó elméletét megalkossa. Kutatócsoportját az ERC, a Magyar Tudományos Akadémia és az ELTE kutatóegyetemi TÁMOP-projektje is támogatja.

Az ERC pályázatai világszerte elérhetők, azzal a feltétellel, hogy a forrásokat uniós országokban kell felhasználni. Az eddigi több ezer nyertes közül három reprezentánst választottak ki, hogy az európai kiválósággal kapcsolatos gondolataikat és kutatásaik egy szeletét bemutassák a dániai konferencia résztvevőinek. Vicsek Tamás mellett Olivier Bertrand belga nyelvész és Hossam Haick nanotechnológiával foglalkozó izraeli mérnök küldte el videoüzenetét Aarhusba, amelyeket az első plenáris ülés keretében vetítettek le április 18-án délután.

Az ELTE kutatója a jelenlegi EU-elnökséget adó Dánia által, a tudományos kiválóság témakörében szervezett Elnökségi Konferencián nemcsak Magyarországot, hanem az egész közép-európai régiót is képviseli. Az Excellence 2012 célja, hogy a kutatáshoz, a felsőoktatáshoz és az innovációhoz kapcsolódó európai álláspontokat bemutassa. A rangos konferencia várhatóan a Horizont 2020 innovációs és kutatási keretprogram megvalósítására is hatással lesz, hiszen a résztvevők között vannak az EU vezető tudománypolitikai szakemberei és vezetői is.

Az ERC és az Aarhus University Vicsek professzorral készített riportfilmje ide kattintva megtekinthető.

ELTE Kutatóegyetem

2012.04.19.