ELTE-s nyertesek a GVH tanulmányi pályázatán

2016.10.03.
ELTE-s nyertesek a GVH tanulmányi pályázatán
Gyömbér Kata ÁJK-s hallgató nyerte a Gazdasági Versenyhivatal tanulmányi pályázatát. A második és harmadik helyen is ELTE-s jogászhallgatók végeztek.

A Gazdasági Versenyhivatal idén tizenhetedik alkalommal hirdette meg tanulmányi versenyét. A pályázaton a felsőoktatási intézmények nappali tagozatos, alap- és mesterszakos hallgatói vehettek részt, és tizenhárom témakörből választhattak. Összesen 10 pályamunka érkezett a GVH-hoz a meghirdetett témakörökre. A hallgatók – a korábbi évekhez hasonlóan – igénybe vehették a GVH szakkönyvtárát pályamunkáik elkészítéséhez.

A versenyen az első helyezést Gyömbér Kata, az Eötvös Loránd Tudományegyetem negyedik évfolyamos jogász szakos hallgatója érte el, aki „Büntetőeljárási eszközök alkalmazása a kartellek felderítésében” címmel nyújtotta be pályamunkáját. "Első ránézésre, mindenkinek idegennek tűnhet e két jogág összevonása, azonban a kutatás során döbbentem rá, hogy nagymértékben segíti a büntetőeljárás eszközrendszere a kartellek felderítését, és ez rávilágít a jogrendszerben található átfedésekre" – fejtette ki a nyertes.

A második helyen is ELTE-s hallgató végzett: Vitál Vivien Kata „Az önvád tilalma és a hatóságot terhelő tényfeltárási kötelezettség alkotmányos elveinek egyensúlya” című munkájával. A harmadik helyet az ELTE szintén negyedéves jogászhallgatója, Pásztélyi Emese szerezte meg az „Erőfölényben lévő vállalkozások különleges felelősségével kapcsolatos joggyakorlat az EU Bíróságának döntései tükrében” címet viselő dolgozatával.

A GVH tevékenységének fontos pillére a versenykultúra fejlesztése, így a GVH maga is szervez, illetve támogat a versenyjog, a verseny- és fogyasztóvédelmi politika témakörébe tartozó tudományos-oktatási programokat a versenykultúra, valamint a fogyasztói döntéshozatal kultúrájának fejlesztése érdekében. A GVH évente meghirdetett tanulmányi pályázatának célja, hogy ösztönözze a felsőfokú képzésben részt vevő hallgatókat ismereteik bővítésére a versenyjog, a versenypolitika és a piacelmélet területén.

A verseny felhívásában közzétett díjazásnak megfelelően az első helyezett 400.000 forint, a második helyezett 300.000 forint, míg a harmadik helyezett 200.000 forint jutalomban részesült (a díjak adó- és járulékkötelesek).

Forrás: orientpress.hu