ELTE-s oktató a Courserán

Az UNESCO és az University of London az általános iskolák tanítói és tanárai, valamint közoktatásért felelős tisztségviselők számára szervez online továbbképzést a Coursera platformján. Az ingyenes és nyílt kurzus (MOOC, Massive Open Online Course) keretében a világ különböző országainak legjobb gyakorlatait, a legújabb információ- és kommunikációtechnológiai megoldásokat (IKT) mutatják be. A képzés egyetlen hazai oktatója Turcsányi-Szabó Márta, az IK Média- és Oktatásinformatikai Tanszék egyetemi docense.

Az „IKT az általános iskolákban – a tanulók tanulásának megváltoztatása” (ICT in Primary Education: Transforming children's learning across the curriculum) című kurzus az UNESCO informatika és oktatás kapcsolatát vizsgáló intézete (UNESCO Institute for Infomation Technologies in Education) által felállított nemzetközi szakértői csoport kutatómunkája alapján jött létre, és a University of London – Institute of Education együttműködésével indult el. A képzés anyaga különböző országokban élő tanítók jó gyakorlataiból és tapasztalataiból, esettanulmányaiból, valamint érdekes példáiból áll össze. A képzés gyakorlatot és módszertant egyaránt tartalmaz, bemutatva az IKT használatát az általános iskola alsó tagozatán: eddig 172 országból több mint 8000-en regisztráltak, a résztvevők 44%-a a fejlődő országokból „látogatta” az online kurzust.

Turcsányi-Szabó Márta a szakértői csoportnak, a létrejött kurzusnak és egyben a Coursera platformján elérhető képzésnek egyetlen magyar résztvevője. A kurzus tananyagában emellett egy magyar vonatkozású jó gyakorlat is szerepel: Turcsányi-Szabó Márta pedagógiai koordinátorként vezette azt a pilot-projektet, amelyben sikeresen készítettek fel tanárokat táblagépek hatékony osztálytermi használatára.

Fotó: UNESCO

2014.07.03.