ELTE-s oktatókat is díjazott a Neumann Társaság

2023.11.20.
ELTE-s oktatókat is díjazott a Neumann Társaság
Az Informatikai Karról Bognár Gergő, Nemes József és Nikházy László vehetett át elismerést a „Neumann után, szabadon” konferencián.

Összesen tizenhárom hazai informatikus szakember munkásságát díjazta a Neumann Társaság és a HUN-REN SZTAKI 2023. november 15-i éves konferenciáján, amelyet a megfontolt technooptimizmus jegyében rendeztek meg, utalva Neumann János 1955-ös, ám ma is aktuális Can We survive technology? című cikkére.

A hazai számítástechnikai kultúra kialakításában és fejlesztésében elért eredményei elismeréseként Neumann-díjat vehetett át Nemes József, az ELTE Informatikai Kar egyetemi docense, az NJSZT Vas megyei területi vezetője, a Robotika Szakosztály versenyszervezője. Szombathelyen az ő kezdeményezésére neveznek el közterületet Neumann Jánosról a Neumann 120 jubileumi emlékév alkalmából.


Benedek Csaba (NJSZT), Nemes József (ELTE IK) és Beck György (NJSZT)

A BASIC programnyelv kifejlesztőjéről elnevezett Kemény János-díjat olyan 35 év alatti fiatalok kaphatják meg, akik ígéretes tudományos eredményeket értek el az informatika területén. Az elismerést idén mások mellett az ELTE Informatikai Kar Numerikus Analízis Tanszék adjunktusa, Bognár Gergő is megkapta, akinek 14 megjelent publikációjára már 79 hivatkozás született, kutatói munkája pedig példaként szolgálhat a fiatal informatikusok számára.


Erdősné Németh Ágnes (NJSZT), Bognár Gergő (ELTE IK) és Beck György (NJSZT)

A hazai számítástechnika egyik úttörőjéről, Tarján Rezsőről elnevezett díj az informatika oktatásában, népszerűsítésében kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakemberek munkáját ismeri el. A díjat idén átvehette Nikházy László, az ELTE Informatikai Kar egyetemi tanársegédje is, aki az informatikai diákolimpia magyar csapatának felkészítésében szerzett érdemeket. Tagja volt a hazai rendezésű 2023-as IOI Nemzetközi Informatikai Diákolimpia szakmai vezetésének és az NJSZT által szervezett versenyek lebonyolításában is komoly szerepet vállalt.


Erdősné Németh Ágnes (NJSZT), Nikházy László (ELTE IK) és Beck György (NJSZT)

A díjazottak teljes listája a Neumann János Számítógéptudományi Társaság honlapján olvasható.

Fotók: NJSZT