ELTE-s "Prémium" kutatók

2018.06.25.
ELTE-s
Egyetemünk három fiatal kutatója, Bodnár Eszter (ÁJK), Dévai Kata (BTK) és Lőrincz Péter (TTK) is elnyerte a Magyar Tudományos Akadémia év elején meghirdetett Prémium posztdoktori kutatói programjának hároméves támogatását.

Az MTA Posztdoktori Program keretében meghirdetett Prémium posztdoktori pályázat célja, hogy a legelismertebb külföldi vagy hazai egyetemek valamelyikén tudományos fokozatot szerzett, nemzetközi szinten is jelentős eredményekkel és kimagasló színvonalú kutatási programmal rendelkező fiatal kutatók számára lehetőséget biztosítson kutatási programjuk megvalósítására.

A Prémium posztdoktori kutatói program hároméves támogatást biztosít, teljes munkaidejű foglalkoztatásra irányuló jogviszony keretében az MTA kutatóközpontjaiban és önálló jogi személy kutatóintézeteiben, magyarországi egyetemeken, valamint – alapító dokumentuma alapján az abban meghatározott területen – kutatási tevékenységet végző magyarországi közgyűjteményben vagy közintézményben.

A támogatott posztdoktor kutató havi bruttó 600 000 Ft támogatásban részesül, emellett a pályázók dologi kiadásra, konferencia-részvételre, utazási és lakhatási költségekre is igényelhetnek támogatást kutatási tervük megvalósítása érdekében évi maximum bruttó 2,4 millió Ft értékben. A korhatár 40 év, és pályázati feltétel, hogy a pályázó rendelkezzen tudományos (PhD vagy DLA) fokozattal.

A 2018 januárjában meghirdetett pályázatra a február 28-i határidőig 150 érvényes pályázat érkezett: 55 a bölcsészet- és társadalomtudományok területéről (36%), 49 a matematikai és természettudományok területéről (33%), 46 pedig az élettudományok területéről (31%). A pályázati keret összege évi 300 millió forint, amely 30 fő támogatását teszi lehetővé.

A beérkezett pályaműveket 2–2 anonim bíráló értékelte (pontszámmal, illetve szövegesen), majd az MTA elnöke által felkért zsűri 2018. május 28-án értékelte és rangsorolta a pályázatokat, illetve javaslatot tett a támogatandó pályázatokra.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemről három fiatal kutató, Bodnár Eszter, Dévai Kata és Lőrincz Péter nyerte el az MTA hároméves támogatását.

Bodnár Eszter az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar Alkotmányjogi Tanszék adjunktusa. Jelenleg az összehasonlító jog szerepét kutatja az alkotmánybíráskodásban.

Dévai Kata régész pannóniai üvegedények használatával és kereskedelmével foglalkozik a Kr. u. 1–3. században. Az ELTE BTK-n végzett kutató az MTA–ELTE Interdiszciplináris Régészettudományi Kutatócsoportjának tudományos munkatársa.

Lőrincz Péter az ELTE TTK Anatómiai, Sejt- és Fejlődésbiológiai Tanszék tanársegédje, a gerinctelenek fő endoszimbionta/reproduktív parazita baktériumának szaporodásához szükséges gazda-faktorok azonosításán dolgozik.

Az összes nyertes listája megtalálható az MTA honlapján.