ELTE-s siker a Médiatanács pályázatán

2021.03.31.
ELTE-s siker a Médiatanács pályázatán
Idén a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kilenc hírközlési és médiajogi témájú tudományos diákköri pályamunkát díjazott, közülük hármat az ELTE joghallgatói készítettek.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatudományi Intézete 2012 óta kétévente ír ki pályázatot média- és hírközlési témájú TDK-dolgozatok ösztönzésére. A legfrissebb pályázatra 2020. december 1-ig jelentkezhetett minden olyan hallgató, aki intézményében média- és hírközlési joggal foglalkozó dolgozatot készített az idei OTDK Állam- és Jogtudományi Szekciójába. A díjazásnak azonban nem volt feltétele, hogy az OTDK-ra írt munka be is jusson az országos megmérettetésre. Az egymillió forint összdíjazás mellett a nyertes pályaműveket az MTMI oldalán is rövidesen publikálják.

Az NMHH március 29-én kilenc egyetemi hallgató tudományos diákköri dolgozatát díjazta, közülük hárman az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának hallgatói. 

Szánthó Alexandra Tímea Felhasználói tudatosság az online térben címmel írt nyertes dolgozatot Erdős István, a Nemzetközi Magánjogi és Európai Gazdasági Jogi Tanszék adjunktusa vezetésével. Gosztonyi Gergely, a Magyar Állam-és Jogtörténeti Tanszék adjunktusa két hallgató munkáját is segítette: Huszár Daniella Freedom of Expression az algoritmusok világában. Emberi jogok érvényesülése a közösségi média platformjain című dolgozatával, Szilárd Ákos pedig A szólás szabadsága, avagy az interneten mindent szabad? című munkájával került a díjazottak közé.

Az online díjátadón Karas Monika, az NMHH elnöke kiemelte a dolgozatok aktuális kérdések iránti érzékenységét, a hallgatók bátor és felelős problémafelvetéseit. A dolgozatok között hangsúlyosan szerepeltek a közösségimédia-szabályozással, az online személyiségi jogokkal, a szólásszabadsággal és a félretájékoztatással kapcsolatos témák. „Mindezek közös nevezője a szabadság és a felelősség kérdése, amelyet minden nemzedéknek új körülmények között kell megválaszolni. A szabadság törékeny, a felelősség súlyos. Mégis újra és újra meg kell találni a kettő egyensúlyát” – mondta köszöntőjében az elnök, hozzáfűzve: dolgozataikban a díjazott hallgatók is ezt az egyensúlyt keresik.

Forrás: NMHH