ELTE-s siker a részecskefizikai versenyen

Bíró Gábor, az ELTE negyedéves fizikushallgatója egyetlen magyarként volt tagja annak a csapatnak, amely az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) diákvetélkedőjén, a Summer Student Webfest versenyen elnyerte a „Legjobb Projekt” címet. A „Klikkelj a részecskékért!” játékot fejlesztő csapat tagjai Bíró Gábor (ELTE, MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont) mellett Tadej Novak (Szlovénia), Csien Nan-csang (Kína), Kevin Dungs (Németország) és Igor Babuschkin (Németország) voltak.

Bíró Gábor egyetemi tanulmányai mellett kutat az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Részecske- és Magfizikai Intézetében, jelenleg három hónapos továbbképzésen vesz részt a CERN nyári programjában. Bíró tagja a magyar ALICE-csoportnak, amely a CERN nagy hadronütköztetőjének egyik legnagyobb berendezésén végez kísérleteket: „a nemzetközi összefogásban folyó munka célja a világegyetem korai állapotának, az ősrobbanás után mintegy tízezer-milliomod másodperccel létezett kvark-gluon plazmának a létrehozása” – mondta el Barnaföldi Gergely Gábor, az MTA Wigner FK tudományos főmunkatársa, a csoport vezetője.

A CERN idén harmadszor rendezte meg versenyt, amelyen a csapatoknak nyílt webes technológiák felhasználásával kellett megvalósítaniuk egy-egy tudománynépszerűsítő projektet. A 48 órás verseny után a pályaműveket háromtagú szakmai zsűri értékelte. A bírálat során a szakemberek egyaránt figyelembe vették a pályamunkák innovatív, tudománynépszerűsítő jellegét, használhatóságát, valamint azt is, hogy kötődnek-e a CERN-hez, a részecskefizikához vagy valamilyen humanitárius célkitűzéshez.

A csapat könnyen érthető és játszható internetes játékot tervezett, amelyet megfelelő részecskefizikai ismeretek birtokában csak nehezen lehet abbahagyni. A játékosnak a Nagy Hadronütköztető egyik óriásdetektorának a keresztmetszeti képére kell minél többet klikkelve egy részecskefizikai eseményt, vagyis adatot létrehoznia, s ha elég sok adat áll rendelkezésre, akkor megszületik a felfedezés. A webes alkalmazás egyszerűségének köszönhetően olyannyira népszerűvé vált, hogy a sikeren felbuzdulva már a mobileszközökre optimalizált verziója is elkészült, és szabadon letölthető.

„Elsősorban azért vettem részt a versenyen, mert rendkívül tetszett az ötlet, hogy egy egyszerű játékon keresztül népszerűsítsük a részecskefizikát, másrészről a verseny során számos érdekes és hasznos ismeretterjesztő informatikai és elektronikai témájú kiselőadást is meghallgathattunk. Jómagam leginkább talán az „Upgrades” funkció kifejlesztésén, illetve a játékos számára az adott jelenséget értelmező szöveges rész megírásán dolgoztam a legtöbbet” – nyilatkozta az MTA kérdésére Bíró Gábor. „Az egész játékot a fizika kontextusába helyeztük, illetve a játék jutalmaként ismeretterjesztő leírásokat adtunk valós részecskefizikai felfedezésekről. Így felkeltjük a játékos érdeklődését a fizika iránt, és arra ösztönözzük, hogy maga is nézzen utána alaposabban az elméletnek” – összegzett.

A CERN alapításának 60. évfordulóján korábban Egyetemünkön járt Rolf Heuer főigazgató, látogatásáról bővebben olvashat itt.

Forrás: MTA / Inforádió

2014.09.01.